ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Γ. Δαγρές: Κανένα πρόβλημα με το νέο σύστημα εφημεριών το οποίο στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη

Γ. Δαγρές: Κανένα πρόβλημα με το νέο σύστημα εφημεριών το οποίο στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Απέρριψε κατηγορηματικά μιλώντας στο DailyPharmaNews o Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές, τα περί κινδύνου μείωσης της εξυπηρέτησης των πολιτών από τα φαρμακεία με την εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών που θα εφαρμοστεί για τα περίπου 3.300 φαρμακεία – μέλη του Συλλόγου από την 1η Απριλίου.

Ουσιαστικά ο κ. Δαγρές, «πατέρας», εμπνευστής της ιδέας για εκσυγχρονισμό του συστήματος εφημεριών του ΦΣΑ με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, παίρνει θέση στα όσα ανέφερε ο συνταξιούχος φαρμακοποιός κ. Γιώργος Δ. Κοντογιώργος σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα.

Στο σχετικό δημοσίευμα (δες εδώ), περιλαμβάνεται η εν λόγω επιστολή την οποία, έστειλε ο κ. Κοντογιώργος στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη αλλά δεν την είχε κοινοποιήσει - όπως ο ίδιος ανέφερε - και στον ΦΣΑ, ώστε να υπάρξει μία επίσημη απάντηση από πλευράς Συλλόγου. Η επιστολή μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι «αλλάζει το σύστημα των εφημεριών & διανυκτερεύσεων από 1/04/2024, εις βάρος της εξυπηρέτησης του κοινού, μειώνοντας αυτές κατά 80% από τις ήδη υπάρχουσες, αντί να τις αυξήσει με το παλαιό σύστημα».

«Με το νέο σύστημα εφημεριών επιτυγχάνεται το να έχουμε πολύ καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών σε εφημερεύον φαρμακείο στην Αττική και συνάμα με λιγότερες εφημερίες για τον κάθε φαρμακοποιό» υποστηρίζει από την πλευρά του ο κ. Δαγρές.

Και συνεχίζει: «Ο τρόπος που κατορθώνεται αυτός ο φαινομενικά αδύνατος και αλληλο-συγκρουόμενος στόχος που αποδεικνύεται στο σχεδιασμό αλλά θα αποδειχθεί και στην πράξη και ως γεγονός, όταν ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα εφημεριών από την 1η Απριλίου, έχει να κάνει με το ότι χρησιμοποιείται τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στο να εκδίδονται οι εφημερίες βάσει κατόψεως δορυφόρου με το πιο δίκαιο και ισο-κατανεμημένο ομοιόμορφα δυνατό τρόπο.

Σε σύγκριση με το παλιό σύστημα, το νέο σύστημα παρέχει σαφώς πολύ καλύτερη δυνατότητα έκδοσης εφημεριών καθώς μέχρι τώρα το σύστημα ήταν… χειροκίνητο κι όσοι εξέδιδαν τις εφημερίες δεν είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τι εφημερίες έχουν εκδοθεί στις διπλανές περιοχές τους». 

Για το εάν έχει ληφθεί υπόψιν η δυνατότητα του κάθε φαρμακείου, ανάλογα με το μέγεθός του για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών σε μία περιοχή, για το σχεδιασμό του νέου συστήματος εφημεριών έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στις περιοχές που υπάρχουν μικρότερα φαρμακεία, ο κ. Δαγρές απάντησε ότι ο αριθμός των εφημερευόντων φαρμακείων στις ωριαίες ζώνες εκείνες που κατά κανόνα υπάρχει μεγαλύτερος φόρτος εργασίας θα είναι πιο εξορθολογισμένος όπως επίσης και στις ώρες και τις ημέρες εκείνες στις οποίες είναι πάρα πολλά φαρμακεία ανοικτά λόγω κανονικής λειτουργίας».

Επίσης είπε ότι «όλα τα φαρμακεία δύνανται να κάνουν εφημερία. Το εάν πάντως ένα φαρμακείο μπορεί να κάνει ή όχι εφημερία δεν επαφίεται στο λόγο του φαρμακοποιού και μόνο αλλά ελέγχεται και από αρμόδιες γι’ αυτό αρχές».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των Αργιών ο κ. Κοντογιώργος έσπευσε να διευκρινίσει σε σχέση με το αρχικό δημοσίευμα ότι δεν απευθύνθηκε στη νομική υπηρεσία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και ότι τα όσα είπε παρερμηνεύτηκαν. «Μετά την απόφαση που πήρε ο Περιφερειάρχης καθιερώθηκε μεν ως αργία για τους φαρμακοποιούς – μέλη του Συλλόγου η 14η Σεπτεμβρίου αλλά αυτό δεν στηρίζεται νομικά. Εάν πάει κάποιος φαρμακοποιός και το διεκδικήσει, δεν είναι αργία επίσημη του κράτους αυτή. Γιατί να ισχύει για το λεκανοπέδιο της Αττικής και να μην ισχύει για όλη την Ελλάδα;» ανέφερε.