ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Tο πρόγραμμα του προσωπικού ιατρού και τα δύο ερωτήματα εκ μέρους των φαρμακοποιών

Tο πρόγραμμα του προσωπικού ιατρού και τα δύο ερωτήματα εκ μέρους των φαρμακοποιών

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ενδιαφέρον και από την πλευρά των φαρμακοποιών έχει η συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Μαρτίου, με θέμα το πρόγραμμα του Προσωπικού Ιατρού και τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας.

Κι αυτό γιατί σίγουρα θα περίμεναν να μάθουν από τον Υπουργό νεότερα σχετικά με τη συμμετοχή των φαρμακείων στην εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό ιατρό. Τα ερωτήματα πιο συγκεκριμένα έχουν να κάνουν πρώτον, με το εάν σκοπεύει το Υπουργείο να συνεχίσει το πρόγραμμα με τη συμμετοχή και των φαρμακοποιών και δεύτερον, εάν έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι για τη συνέχιση του προγράμματος και για το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα εγγραφής των πολιτών στον Προσωπικό Ιατρό και από τα φαρμακεία άρχισε να ισχύει από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2022 με το Υπουργείο Υγείας να προσθέτει έτσι έναν ακόμη τρόπο εγγραφής πέρα από εκείνον μέσω της πλατφόρμας εγγραφής  του Υπουργείου (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p , όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη) και με αυτοπρόσωπη παρουσία σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό (όπου ο ενδιαφερόμενος πολίτης  έπρεπε να φέρει μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη κι έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφό του.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γίνεται έως και σήμερα η εγγραφή των ενδιαφερομένων  πολιτών και από το φαρμακείο της γειτονιάς τους.

Ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού είναι μία δωρεάν παροχή σε όλους τους πολίτες οι οποίοι μπορούν να έχουν Σύμβουλο Υγείας για θέματα αγωγής υγείας, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και καθοδήγησης τους σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ήταν ένα στοίχημα για την κυβέρνηση που παρά τις δυσκολίες κάνει τα απαραίτητα βήματα για να το κερδίσει.

Οι φαρμακοποιοί έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια καθώς λόγω της παραδοσιακά καλής σχέσης εμπιστοσύνης που έχουν με τους πολίτες που καθημερινά εξυπηρετούν, έχουν τη δυνατότητα να τους καθοδηγήσουν προχωρώντας στην εγγραφή τους, επιλύοντας απορίες σχετικά με το Φάκελο Υγείας Ασθενούς και εξηγώντας τα πλεονεκτήματα μίας τέτοιας κίνησης.

Αν και τελικά καλύφθηκε οικονομικά η παροχή αυτής της υπηρεσίας από τα φαρμακεία - η αποζημίωση για την παροχή της είχε οριστεί στα 3 ευρώ πλέον ΦΠΑ - μέχρι και το τέλος του 2023  με «ένεση» χρημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ πριν κλείσει η χρονιά, υπάρχει ακόμη το ζήτημα του τρόπου χρηματοδότησης για το 2024.

Παρόλα αυτά η δυνατότητα εγγραφής των πολιτών στον προσωπικό γιατρό από τα φαρμακεία εξακολουθεί να ισχύει και συνεχίζεται και σήμερα.

Γενικότερα το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως χρονικό περιθώριο εγγραφής σε προσωπικό γιατρό της επιλογής τους το τέλος του 2024. Όσοι πολίτες δεν εγγραφούν έως τότε, θα αντιστοιχιστούν αυτόματα με συγκεκριμένο γιατρό.