ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Όλα τα εμβόλια για ενηλίκους θα διενεργούνται πλέον νόμιμα και από τα φαρμακεία

Όλα τα εμβόλια για ενηλίκους θα διενεργούνται πλέον νόμιμα και από τα φαρμακεία

Συμπεριλαμβάνεται σε αυτά και το εμβόλιο κατά της Covid

 

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς σε δηλώσεις του στο DailyPharmaNews τόνισε πως πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία για τον κλάδο καθώς έτσι γίνεται πραγματικότητα μία στόχευση που ανέκαθεν υπήρχε.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από την Τετάρτη 7 Μαρτίου το σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τη διενέργεια και εμβολίων COVID-19 από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Το άρθρο 48 «Διενέργεια εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19 από τους φαρμακοποιούς» που αναφέρεται στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρει τα εξής:

  1. Επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο αδειούχος φαρμακοποιός που έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 160 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43) και την υπό στοιχεία Γ5α/Γ.Π.οικ.49734/2.7.2019 απόφαση του Υπουργού Υγείας, περί του καθορισμού όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας πιστοποίησης φαρμακοποιών για τη διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες (Β΄ 2811), να προβαίνει στη διενέργεια του συνόλου των εμβολίων σε ενηλίκους που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και στη διενέργεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού SARS – CoV – 2, το οποίο συνταγογραφείται από ιατρούς, εξαιρουμένων των ανοσοκατασταλμένων ασθενών για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και των εγκύων για όλα τα εμβόλια πλην του εμβολίου της γρίπης.
  2. Για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού SARS – CoV – 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού ποσού πέντε (5) ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η αποζημίωση καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται.

Το γεγονός ότι με το εν λόγω άρθρο θα μπορεί πλέον, μετά την ψήφιση του νόμου να διενεργείται από τον πιστοποιημένο φαρμακοποιό το σύνολο των εμβολίων σε ενηλίκους που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού SARS – CoV – 2 είναι αναμφίβολα μία μεγάλη επιτυχία για τους φαρμακοποιούς.

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Α. Βαλτάς τόνισε μιλώντας στο DailyPharmaNews ότι η νομιμοποίηση της διενέργειας όλων των εμβολιασμών ενηλίκων από τα φαρμακεία ήταν ένας από τους στόχους της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Το δε γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας προχωρά στη θέσπιση της διεξαγωγής του εμβολιασμού κατά της COVID – 19  και την καταβολή αποζημίωσης γι’ αυτήν την υπηρεσία είναι υποστήριξε ο κ. Βαλτάς ότι αποτελεί ένα   σημαντικό βήμα κι αυτό γιατί όπως ανέφερε πρόκειται για την «πρώτη υπηρεσία φαρμακείου που αφορά καθαρά πλέον την υγεία μετά το rapid test (σ.σ. τη καθιέρωση της δυνατότητας διενέργειάς του και από τα φαρμακεία της κοινότητας) η οποία γίνεται στο φαρμακείο και νομιμοποιείται με την καθιέρωση αμοιβής 5 ευρώ».

Το DailyPharmaNews έθεσε ως ερώτημα στον κ. Βαλτά εάν φοβάται μήπως η θέσπιση αποζημίωσης για το εμβόλιο κατά της COVID δημιουργούσε και πάλι καταστάσεις όπως εκείνες που είχαν εμφανιστεί μετά τη θέσπιση αποζημίωσης για τα rapid test όπου πολλοί φαρμακοποιοί έριξαν αρκετά τις τιμές σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους για να τραβήξουν κόσμο στα φαρμακεία τους. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ θεωρεί πως το νομοσχέδιο δεν αφήνει περιθώριο για τέτοιες καταστάσεις καθώς η διατύπωση για το θέμα της αποζημίωσης του φαρμακοποιού για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού SARS – CoV – 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου για  ποσό «πέντε ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ» είναι απόλυτα σαφής.

«Εδώ δεν είναι έτσι γιατί η τιμή είναι ορισμένη. Δεν είναι έως πέντε ευρώ αλλά πέντε ευρώ συν ΦΠΑ. Δεν μπορεί ο φαρμακοποιός να κάνει εκπτώσεις. Απαγορεύεται. Δεν δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να ευτελίσει την τιμή. Οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν αυτήν την τιμή». Σε σχέση άλλωστε με το τι συνέβη με τα rapid test θεωρεί ότι «ο φαρμακοποιός σιγά – σιγά αποκτά μία κουλτούρα, μία ωριμότητα στο τι σημαίνει φαρμακευτική υπηρεσία ώστε να την παρέχει με το ποσό που έχει καθορίσει ο Σύλλογος και επειδή –το κυριότερο απ’ όλα- αναβαθμίζει το χώρο του φαρμακείου του ως χώρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».     

Ο κ. Βαλτάς μίλησε για μία μεγάλη επιτυχία για τους φαρμακοποιούς. «Είναι μία μεγάλη επιτυχία γιατί η στόχευση αυτή υπήρχε από εμάς ανέκαθεν και ήταν στις δεσμεύσεις αυτής της διοίκησης να νομιμοποιήσει (σ.σ. η πολιτεία) όλους τους εμβολιασμούς ενηλίκων στα φαρμακεία μας και αυτό επετεύχθη».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί εδώ ότι το Άρθρο 48 εξαιρεί από τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και τις έγκυες για όλα τα εμβόλια πλην του εμβολίου της γρίπης.

Το σχέδιο νόμου (δες εδώ) θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Τρίτη 19 Μαρτίου.