ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ε. Μανωλόπουλος: «Υπάρχει διάχυτη εικόνα για ελλείψεις φαρμάκων, τα οποία πραγματικά δεν είναι σε έλλειψη»

Ε. Μανωλόπουλος: «Υπάρχει διάχυτη εικόνα για ελλείψεις φαρμάκων, τα οποία πραγματικά δεν είναι σε έλλειψη»

Το μπαλάκι στους… φαρμακοποιούς πέταξε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ για τις αναφορές των ίδιων για φάρμακα που λείπουν από την αγορά ενώ μίλησε και για παράνομες εξαγωγές που δεν ελέγχονται υποστηρίζοντας ωστόσο ότι αυτό, εάν συμβαίνει, συμβαίνει σε περιορισμένο βαθμό.   

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του κ. Ευάγγελου Μανωλόπουλου, Προέδρου του ΕΟΦ και Kαθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ο οποίος προσκεκλημένος στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» μίλησε για τις ελλείψεις φαρμάκων αποδίδοντας ευθύνη στους… φαρμακοποιούς.

Σε μία πρώτη τοποθέτησή του ο κ. Μανωλόπουλος για τα ρεπορτάζ που υπήρξαν και έκαναν λόγο για ελλείψεις σε αρκετά φάρμακα στην ελληνική αγορά υποστήριξε ότι «είναι καλό που το συζητάμε γιατί υπάρχει μια διάχυτη εικόνα για ελλείψεις φαρμάκων, τα οποία πραγματικά δεν είναι σε έλλειψη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επανέρχεται συνεχώς (σ.σ. το θέμα). Εμείς που έχουμε τη δυνατότητα ξέρουμε ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη, ποια φάρμακα είναι σε επάρκεια, τι υπάρχει στη χώρα, σε φαρμακαποθήκες και για πολλά από τα φάρμακα για τα οποία γίνεται συζήτηση και ακούω, πραγματικά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι υπάρχει έλλειψη, όπως τα παιδικά, τα εισπνεόμενα αντιβιοτικά. Για όλα αυτά υπάρχει επάρκεια στην ελληνική αγορά». Επάρκεια, όπως είπε τουλάχιστον για ένα μήνα καθώς οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν τον ΕΟΦ για οποιαδήποτε διακοπή ή έλλειψη ένα τρίμηνο νωρίτερα.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι μπορούσε να κάνει η γυναίκα που πάσχει από διπολική διαταραχή  κι έψαχνε για δύο μήνες να βρει το φάρμακο της, με δραστική ουσία το λίθιο που βρίσκεται σε έλλειψη, ο κ. Μανωλόπουλος παραδέχτηκε ότι στο λίθιο υπάρχει ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πάρα πολύ και τον ΕΟΦ και το Υπουργείο και επεσήμανε ότι έχει γίνει εισαγωγή μερικών χιλιάδων κομματιών, τα οποία αναμένονται και είναι πιθανό και αυτό το πρόβλημα να αποκατασταθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Απάντησε δε

ότι «στο λίθιο υπάρχει μία δυσκολία αλλά μου κάνει εντύπωση που δύο μήνες δεν μπορεί να το βρει. Ας απευθυνθεί στον ΕΟΦ να της πούμε εμείς που πρέπει να πάει».

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση σε σχέση με την παραπάνω απάντηση ότι ο πολίτης δεν είναι δεκαθλητής αλλά θέλει όταν πάει σε ένα φαρμακείο, άντε σ’ ένα δεύτερο ή και τρίτο να βρει το φάρμακο που ψάχνει, ο πρόεδρος του ΕΟΦ έριξε φταίξιμο στα… φαρμακεία.

«Εκεί υπάρχει ένα θέμα με τα φαρμακεία τα οποία δεν κάνουν τον κόπο, κάποια από τα φαρμακεία, να ψάξουν σε 2-3 φαρμακαποθήκες… να έχουν περισσότερες πηγές από τις οποίες παίρνουν φάρμακα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει… Ξέρω, δυσκολεύει λίγο τους φαρμακοποιούς αλλά σε κάποια φάρμακα που είναι γνωστό ότι υπάρχει ζήτημα, μέχρι να λυθεί θα πρέπει να κάνουν μία παραπάνω προσπάθεια και να μην λένε απλώς “δεν το βρίσκω”».

Στη συνέχεια βέβαια διευκρίνισε ότι δεν λέει ότι οι φαρμακοποιοί ευθύνονται συνολικά «αλλά σε κάποιες περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ελλείψεις αλλά γίνεται θόρυβος για ελλείψεις κάποιος πρέπει να ευθύνεται».

Γενικότερα ο κ. Μανωλόπουλος απέρριψε τα όσα λέγονται από πλευράς φαρμακοποιών για την ύπαρξη ελλείψεων σε πολλά σκευάσματα. Μάλιστα τοποθετήθηκε απέναντι στα όσα ανέφερε στις 19 Μαρτίου (δες ΕΔΩ) μιλώντας στον ΣΚΑΪ  ο κ. Τάκης Φράγκος, Ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε ότι με τα όσα ανέφερε ο κ.Φράγκος  «παραπέμπει σ’ ένα θέμα με τις παράλληλες εξαγωγές που δεν υπάρχει. Αυτή τη στιγμή κανένα από τα φάρμακα που ανέφερε δεν είναι σε έλλειψη και ούτε υπάρχει θέμα με τις παράλληλες εξαγωγές… Άρα δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο κάποιος που έχει και μία θεσμική θέση, ως Ταμίας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο βγαίνει και κάνει τέτοιες δηλώσεις».  

Σε ό,τι αφορά το θέμα των παράλληλων εξαγωγών είπε ότι «το να μιλάμε για παράλληλες εξαγωγές για φάρμακα τα οποία είναι στη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών δεν έχει νόημα εκτός κι εάν η εξαγωγή γίνεται παράνομα. Αυτό είναι κάτι άλλο και δεν μπορεί να γίνει σε μεγάλο εύρος. Και αυτό είναι κάτι που είναι πλέον ποινικό».