NEA

Γκ. Μαγιορκίνης: Συστήνεται Ομάδα Εργασίας για την σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV

Γκ. Μαγιορκίνης: Συστήνεται Ομάδα Εργασίας για την σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Ένα Εθνικό Σχέδιο δράσης για τον HIV περιλαμβάνει τι πρέπει να κάνει η χώρα, ώστε να μειωθεί η μετάδοση του HIV, να γίνει πιο καλά η παρακολούθηση των ασθενών και να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις θεραπείες. Και όλα αυτά με τελικό σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος του ΠΟΥ για εξάλειψη της επιδημίας μέχρι το 2030, δηλώνει στο DailyPharmaNews ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής, με αφορμή την προγραμματική συμφωνία που υπεγράφη στις 14 Μαρτίου, μεταξύ του ΕΚΑΡ και του Υπουργείου Υγείας, για την σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV, εξαγγέλλει την δημιουργία Ομάδας εργασίας που θα γίνει σε αυτό το πλαίσιο, την οποία θα καθοδηγήσει το ΕΚΑΡ, «προκειμένου να αναλάβει τις επιμέρους  θεματικές που θα αποτελέσουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Όπως πχ  Διάγνωση, Θεραπεία, Παρεμβάσεις, αλλά και Θέματα Προσωπικών Δεδομένων.  Η επιτροπή θα αποτελείται από γιατρούς επιδημιολόγους νομικούς και εκπροσώπους ασθενών».

 

Ποια είναι τα σημεία κλειδιά που θα ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Ποια είναι όμως τα σημεία αιχμής, όσον αφορά τον HIV, που θα πρέπει να ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης; Αφενός η βελτίωση της διάγνωσης, απαντά ο καθηγητής Μαγιορκίνης και εξηγεί: «Δηλαδή πως μπορούμε να πετύχουμε περισσότεροι άνθρωποι να κάνουν τεστ, ώστε να μειωθεί το ποσοστό των ατόμων που δεν γνωρίζουν ότι έχουν HIV. Τρόποι που μπορεί να γίνει αυτό, είναι με διεύρυνση του ανώνυμου τεστ. Ακόμη και το self test θα μπορούσε να παίξει ρόλο. Ζητούμενο είναι να γίνεται το τεστ και σε Μονάδες Λοιμώξεων των Νοσοκομείων», τονίζει ο κ. Μαγιορκίνης για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι εξαιρετικά σημαντικό θέμα είναι και η καλύτερη διασύνδεση από τη διάγνωση στη θεραπεία. Κάτι που συνήθως γίνεται με αύξηση προσωπικού, όπως επισημαίνει.

«Ένα άλλο ζήτημα είναι η καλύτερη εργαστηριακή παρακολούθηση των ασθενών που έχουν HIV, ώστε να γνωρίζουμε ότι έχουν αρνητικό φορτίο (σ.σ. ότι δεν ανιχνεύεται ο ιός στο αίμα τους). Επίσης έμφαση θα δοθεί σε προγράμματα, με τα οποία θα μπορούν να εντοπιστούν οι οροθετικοί σε ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι χρήστες ενδοφλεβίως ναρκωτικών».

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις το Νοέμβριο του περασμένου έτους θεσμοθετήθηκε και στη χώρα μας η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιρετροϊκών φαρμάκων, σε άτομα με συμπεριφορά υψηλού κινδύνου για μόλυνση με HIV, πριν από πιθανή έκθεση στον ιό.