ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Τα 4 αιτήματα των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών για την υγεία ενόψει ευρωεκλογών

Τα 4 αιτήματα των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών για την υγεία ενόψει ευρωεκλογών

Για ποια θέματα ζητούν από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να δεσμευτούν

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την ανάγκη η υγεία να διατηρηθεί ως κορυφαία προτεραιότητα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών (PGEU) θέτοντας προς τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και όσους από αυτούς θα είναι τα αυριανά μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτός από αυτό άλλα τρία συγκεκριμένα αιτήματα.

Όπως αναφέρει η PGEU η νέα θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προσφέρει μια πολύτιμη άνευ προηγουμένου ευκαιρία για τον καθορισμό της πορείας της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε θέματα υγείας. Ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024, οι φαρμακοποιοί της Ευρωπαϊκής Κοινότητας καλούν τους υποψηφίους να δεσμευτούν για τα εξής:

 

Διατήρηση της υγείας ως κορυφαίας προτεραιότητας στην ατζέντα της ΕΕ

Ο COVID – 19 έχει θέσει την υγεία στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της ΕΕ και έδειξε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, ειδικά ε ό,τι αφορά τις απειλές για τη δημόσια υγεία που δεν γνωρίζουν σύνορα. Καθώς όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης δοκιμάζονται και καλούνται να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά με συνεργασία –όπως η μικροβιακή αντοχή– είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η υγεία ως πολιτική προτεραιότητα για την ΕΕ και να συνεχιστούν οι επενδύσεις για την προαγωγή και την πρόληψη της υγείας.

 

Εγγύηση για την πρόσβαση όλων των ασθενών σε φάρμακα

Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαμορφώσει τη φαρμακευτική νομοθεσία της ΕΕ που θα καθορίσει την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην Ευρώπη. Ζητούμε να υιοθετηθούν συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι ασθενείς θα έχουν έγκαιρη πρόσβαση στα φάρμακα, ανεξάρτητα από το πού ζουν, και να ενισχυθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού φαρμάκων. Οι ελλείψεις φαρμάκων πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως με τη βελτίωση της αναφοράς τους, της παρακολούθησης και της επικοινωνίας των ελλείψεων φαρμάκων στους φαρμακοποιούς, με την παροχή παράλληλα πρόσθετων πόρων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την πρόληψη και τη διαχείριση των ελλείψεων σε συντονισμό με τα κράτη μέλη. Η ΕΕ θα πρέπει να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να επιτρέψουν στους κοινοτικούς φαρμακοποιούς να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ελλείψεις, εισάγοντας μεγαλύτερη ευελιξία στους όρους υποκατάστασης, μεταξύ άλλων μέτρων.

 

Διαμόρφωση του ψηφιακού μετασχηματισμού για την προώθηση της ασφάλειας των ασθενών και την ιατρική πρόοδο

Τα νεοεκλεγέντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα διαμορφώσουν επίσης τον ψηφιακό μετασχηματισμό των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης με την οριστικοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space - EHDS). Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διασφαλίσει ότι ο νέος κανονισμός θα επιτύχει μια καλή ισορροπία μεταξύ της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε δεδομένα υγείας για την έρευνα και τη χάραξη πολιτικής και του σεβασμού της προστασίας δεδομένων και των ηθικών υποχρεώσεων των επαγγελματιών υγείας. Είναι επίσης σημαντικό ο κανονισμός να παρέχει στα κράτη μέλη κάποια ευελιξία για την επαρκή προσαρμογή των υφιστάμενων ηλεκτρονικών αρχείων υγείας και άλλων εθνικών υποδομών (για παράδειγμα τεχνολογίες ηλεκτρονικής συνταγογράφησης) στο EHDS

 

Αύξηση της ποιότητας και της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει επίσης την ευκαιρία να προωθήσει την πρόληψη ασθενειών ενισχύοντας την πρωτοβάθμια περίθαλψη και τον ρόλο των κοινοτικών φαρμακοποιών στην παροχή προς τους ασθενείς υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φαρμακείου, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων δημόσιας υγείας όπως ο εμβολιασμός και ο προσυμπτωματικός έλεγχος για την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του φόρτου για άλλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης βελτιώνοντας τελικά τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας.

 

Δες εδώ το κείμενο συστάσεων της PGEU