ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

«Είμαστε οι φαρμακοποιοί σας»: Μεγάλη κοινή καμπάνια για όλους τους φαρμακοποιούς στις ΗΠΑ

«Είμαστε οι φαρμακοποιοί σας»: Μεγάλη κοινή καμπάνια για όλους τους φαρμακοποιούς στις ΗΠΑ

Αφορά όλους τους φαρμακοποιούς, εργαζόμενους σε φαρμακεία της κοινότητας,  σε νοσοκομεία και άλλες δομές τους αμερικανικού συστήματος υγείας

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μετά από πολύμηνη προετοιμασία ο Αμερικανικός Σύλλογος Φαρμακοποιών Υγειονομικών Συστημάτων (ASHP) οργάνωσε και ήδη τρέχει από την 1η Ιουνίου πανεθνική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών με τίτλο «Είμαστε ο Φαρμακοποιός σας» (We're Your Pharmacist) με σκοπό να την ανάδειξη του ρόλου του φαρμακοποιού και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη ζωτικής σημασίας φροντίδα που προσφέρουν στον ασθενή οι φαρμακοποιοί είτε εργάζονται στα νοσοκομεία είτε στην κοινότητα.

Στο μήνυμά του για την καμπάνια ο Διευθύνων Σύμβουλος της ASHP Paul W. Abramowitz απευθυνόμενος προς τους 60.000 φαρμακοποιούς - μέλη του Συλλόγου σημειώνει ότι «μέσα από βίντεο και γραπτές ιστορίες, σε ψηφιακά και έντυπα μέσα και σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας της ASHP, το We're Your Pharmacist έχει να μοιραστεί ένα μεγάλο μήνυμα — ότι οι φαρμακοποιοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας των ασθενών σε όλες τις δραστηριότητες του νοσοκομείου και του συστήματος υγείας. Βρισκόμαστε σε ομάδες δίπλα στο κρεβάτι του ασθενούς, στο φαρμακείο μέσα στο νοσοκομείο, στις κλινικές και τα γραφεία γιατρών, στα κοινοτικά φαρμακεία, στα εξειδικευμένα φαρμακεία, στα σπίτια μέσω πλατφορμών τηλε - υγείας και ψηφιακής φροντίδας. Η εργασία σας, ανεξάρτητα από την ειδικότητα ή το περιβάλλον φροντίδας σας, είναι απαραίτητη και επηρεάζει θετικά τα αποτελέσματα των ασθενών.

Το βίντεο και οι ιστορίες στον ιστότοπο της καμπάνιας We're Your Pharmacist είναι μόνο η αρχή μιας ολοκληρωμένης, πολυετούς προσπάθειας. Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, θα επισημάνουμε και θα μοιραστούμε περισσότερες ιστορίες φαρμακοποιών για να δείξουμε την ποικιλομορφία των ρόλων και των προοπτικών σας.

Θα δείξουμε φαρμακοποιούς σε νοσοκομεία και χώρους υγείας που ασκούν όλο το φάσμα των ειδικοτήτων — καρδιολογία, ογκολογία, παιδιατρική, μολυσματικές ασθένειες, επείγουσα ιατρική, εντατική φροντίδα, ψυχιατρική, γυναικεία υγεία, φαρμακοθεραπεία, πρωτοβάθμια περίθαλψη, πληροφορική και άλλα. Θα καταγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι φαρμακοποιοί μέσα σε όλα τα περιβάλλοντα περίθαλψης. Η εκστρατεία θα βοηθήσει να «ζωντανέψει» μπροστά στο κοινό η πρακτική της φαρμακευτικής σε νοσοκομεία και συστήματα υγείας και θα δείξει πώς όλοι εσείς επηρεάζετε θετικά τη φροντίδα των ασθενών καθημερινά.

Θα βάλουμε επίσης  στο επίκεντρο γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους συναδέλφους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που μοιράζονται το πώς οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων και των συστημάτων υγείας κάνουν τη χρήση φαρμάκων βέλτιστη, ασφαλή, αποτελεσματική και προσιτή. Και οι ιστορίες ασθενών θα δείξουν την αξιοσημείωτη φροντίδα που παρέχετε και τη θετική επίδραση της σχέσης φαρμακοποιού-ασθενούς στη ζωή τους. Στα επόμενα χρόνια της εκστρατείας, θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε και να εξελίσσουμε τα μηνύματά μας καθώς προσπαθούμε να προσεγγίσουμε και να εμπνεύσουμε την επόμενη γενιά φαρμακοποιών νοσοκομείων και συστημάτων υγείας.

Από τότε που ανακοινώσαμε για πρώτη φορά τα σχέδιά μας τον περασμένο Ιούνιο, εργαζόμαστε σκληρά για την ανάπτυξη της καμπάνιας, συζητώντας με δεκάδες φαρμακοποιούς, χτιζονντας τον ιστότοπό μας και δημιουργώντας μια ισχυρή σειρά μηνυμάτων καμπάνιας για να προσεγγίσετε το κοινό και να πείτε τις ιστορίες σας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που έφτασε επιτέλους η ημέρα κυκλοφορίας και μπορούμε να μοιραστούμε αυτό το έργο μαζί σας.

Για να έχουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο, θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας για να μοιραστούμε τα μηνύματα της καμπάνιας μας στο διαδίκτυο και το δίκτυο των επαφών σας. Έχουμε δημιουργήσει εργαλεία για να το κάνουμε απλό, από συμβουλές για την κοινή χρήση περιεχομένου που δημοσιεύτηκε από την ASHP στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σας έως πρότυπα για τη δημιουργία προσαρμοσμένων ψηφιακών γραφικών και την κοινή χρήση των δικών σας ιστοριών. Ειδικές εργαλειοθήκες έχουν επίσης αναπτυχθεί για τις συνεργασίες που έχετε σε επίπεδο Πολιτείας, τα σχολεία και τα κολέγια φαρμακευτικής, καθώς και τα νοσοκομεία και τα συστήματα υγείας για τη διάδοση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας. Επισκεφτείτε την ενότητα της ειδικής καμπάνιας μας στο ashp.org για πρόσβαση σε αυτούς τους χρήσιμους πόρους».

Μέχρι στιγμής για την εκστρατεία έχουν δεσμευθεί 4 εκατομμύρια δολάρια με την προοπτική να συγκεντρωθούν επιπλέον χρήματα για να ενισχύσουν το μήνυμά και να παρατείνουν τη διάρκεια και τον αντίκτυπο της εκστρατείας.

«Το We're Your Pharmacist είναι μια καμπάνια για εσάς και για εσάς και τελικά για τους ασθενείς σας» αναφέρει στο μήνυμά του ο Abramowitz. Παίζει όμως εξίσου σημαντικό ρόλο και στο κομμάτι της προσέλκυσης υποψηφίων με υψηλά προσόντα σε σχολές και κολέγια φαρμακευτικής. «Είναι το μέλλον του επαγγέλματός μας. Και μόλις ξεκινάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για να καταλήξει: «Όλοι γνωρίζουμε τον αντίκτυπο και την αξία που έχουν οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων και των συστημάτων υγείας στη φροντίδα των ασθενών. Και τώρα, με το We're Your Pharmacist, όλοι οι άλλοι μπορούν επίσης να γνωρίζουν.

Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνετε για τους ασθενείς σας και το επάγγελμά μας».

Περισσότερα στην ιστοσελίδα της καμπάνιας.