ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ταξίδι αναζήτησης, καταγραφής και ανάδειξης της ιστορίας των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών

Ταξίδι αναζήτησης, καταγραφής και ανάδειξης της ιστορίας των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με αφετηρία τον Βόλο η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) προχωρά τις εργασίες για την υλοποίηση του προγράμματος της «Ιστορική μνήμη – Ταυτότητα – Προοπτική των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών».

Μάλιστα για την εξέλιξη των δράσεων και των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του προγράμματος  αποφάσισε να εκδώσει σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο (Αρ. τεύχους 2, Απρίλιος-Ιούνιος 2024) δες εδώ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δελτίο αυτό, ο πρώτος σταθμός του προγράμματος ήταν στον Βόλο, όπου ολοκληρώθηκαν οι βασικές εργασίες του πρώτου σταθμού του προγράμματος για τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλίας Συν.Πε – ΣΥΦΘΕ που πλησιάζει τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό η έρευνα και η ψηφιοποίηση του αρχειακού  υλικού, σχετικά δημοσιεύματα σε τοπικές εφημερίδες, φωτογραφικά αρχεία, νομικά έγγραφα, αποδελτίωση πρακτικών Δ.Σ. και Γ.Σ. και ελήφθησαν προσωπικές μαρτυρίες από φαρμακοποιούς, μέλη του νυν αλλά και προηγούμενων Δ.Σ., εργαζομένους στον ΣΥ.Φ.ΘΕ, κ.ά. Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκε έρευνα για ιστορικά φαρμακεία του Βόλου που η ιστορία τους ξεκινάει από το 1880 ενώ πραγματοποιήθηκαν τα «γυρίσματα» για το μικρό ντοκιμαντέρ που θα αφορά τον ΣΥ.Φ.ΘΕ, στο μουσείο της πόλης του Βόλου, στο μουσείο Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας της Μαγνησίας όπου συμμετείχαν ιστορικά στελέχη και πρώην φαρμακοποιοί - μέλη του ΣΥ.Φ.ΘΕ, καταθέτοντας τις πολύτιμες εμπειρίες ενός συνεταιρισμού που όπως προαναφέρθηκε πλησιάζει έναν αιώνα αδιάλειπτης λειτουργίας. 

Ο ιστορικός Σύλλογος «Βιβλιοθήκη Τριών Ιεραρχών» αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη της ΟΣΦΕ για την αποδελτίωση και την ψηφιοποίηση σχετικών δημοσιευμάτων για τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλίας Συν.ΠΕ – ΣΥ,Φ,ΘΕ, φαρμακεία εποχής και γεγονότα που αφορούν το χώρο των φαρμακοποιών μέσα από το πλούσιο αρχείο τοπικών εφημερίδων της βιβλιοθήκης του από το 1900 έως σήμερα.      

Η ενημέρωση των φαρμακοποιών για την εξέλιξη του προγράμματος φαίνεται πως είναι πολύ σημαντική για την ΟΣΦΕ καθώς πέρα από το σχετικό ενημερωτικό δελτίο έχει προγραμματιστεί σχετική παρουσίαση της εξέλιξης του έργου το Σάββατο 22 Ιουνίου στο 37ο Συνέδριο της ΟΣΦΕ στο ξενοδοχείο Club Hotel Casino Loutraki.

Το πρόγραμμα θα επεκταθεί. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές με τους Προέδρους των άλλων θεσσαλικών συνεταιρισμών (ΣΥΦΤΑ Τρικάλων, ΣΥ.ΦΑ.Κ. – Συνεταιρισμός Προμηθευτικός Φαρμακοποιών Καρδίτσας, Σο.Φ.ΛΑ  - Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Λάρισας, ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΛΑ. ΠΕ- Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Λάρισας με στόχο την προετοιμασία της έναρξης των ερευνητικών εργασιών και για εκείνους τους συνεταιρισμούς.  

Μεγάλη σημασία αποδίδει η ΟΣΦΕ και στο χορηγικό πρόγραμμα δημιουργώντας πιο εξειδικευμένες κατηγορίες χορηγων, έτσι ώστε να διαμορφώσει ένα μεγαλύτερο φάσμα προνομίων, το οποίο να ανταποκρίνεται πληρέστερα στους στρατηγικούς στόχους των ιδιωτικών εταιρειών και δημοσίων οργανισμών. Το χορηγικό πρόγραμμα της ΟΣΦΕ για τις επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις των 90 και πλέον ετών από την ίδρυση της πρώτης συνεταιριστικής οργάνωσης περιλαμβάνει δύο κατηγορίες χορηγών:

α) Χορηγικό Πρόγραμμα Ιδιωτικών Εταιρειών και β) Χορηγικό Πρόγραμμα Υποστηρικτών (Δημόσιο/Δήμοι – Περιφέρειες, Υπουργεία, Δημόσιοι Οργανισμοί).  

Το πρόγραμμα υλοποιείται με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη, καθηγητή και σύμβουλο ΕΑΠ και τους συνεργάτες Αντώνη Πολίτη, κοινωνικό επιστήμονα MSc Οικονομικά Παν. Θεσσαλίας και Δημήτρη Καπανιάρη, φοιτητή Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, Παν. Θεσσαλίας.