ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σημαντικά παιδονευρολογικά φάρμακα σε έλλειψη από τα φαρμακεία της Δωδεκανήσου

Σημαντικά παιδονευρολογικά φάρμακα σε έλλειψη από τα φαρμακεία της Δωδεκανήσου

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε ευρείας κατανάλωσης φάρμακα φαίνεται να είναι ελεγχόμενη αλλά θα πρέπει να υπάρξει καλός προγραμματισμός ενόψει Αυγούστου ώστε να μην παρατηρηθούν προβλήματα.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Παραδοσιακά οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας -και τα νησιά της Δωδεκανήσου είναι μέσα σε αυτούς- κάθε καλοκαίρι βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα καθώς η αυξημένη τουριστική κίνηση φέρνει μεν έσοδα αλλά δημιουργεί και ανισορροπίες που ειδικά στο χώρο της υγείας δεν γίνεται σε καμία περίπτωση να τις αγνοήσεις.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου και Γ’ Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νίκος Φουτούλης μίλησε στο DailyPharmaNews για το πως είναι τα πράγματα για τους φαρμακοποιούς αυτήν την περίοδο σε σχέση με το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων. Από τα όσα ανέφερε προκύπτει σημαντικό θέμα για πολύ συγκεκριμένα σκευάσματα για παιδιά με τη γενικότερη εικόνα όμως να χαρακτηρίζεται, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή, ελεγχόμενη. 

«Στα φαρμακεία μας σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των πολιτών σε φάρμακα προσπαθούμε να τις καλύψουμε όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα λαμβάνοντας βέβαια υπόψιν και τις ελλείψεις που πάντα υπάρχουν σε κάποια σκευάσματα και συνεχίζουν να υπάρχουν. Υπάρχουν φάρμακα τα οποία συνταγογραφούν παιδονευρολόγοι και τα οποία δεν υπάρχουν στα φαρμακεία. Δεν στέλνονται οι απαραίτητες ποσότητες. Οι ανάγκες είναι περισσότερες σε σχέση με τις προμήθειες που φτάνουν στα φαρμακεία μας οι οποίες προμήθειες είναι ελάχιστες. Μίλησα κι εγώ με τις προμηθεύτριες εταιρείες και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Είναι σαν να μιλάς σε τοίχο».

Πρόκειται για πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους φαρμακοποιούς της Δωδεκανήσου μήνες και που βέβαια τώρα το καλοκαίρι με την αύξηση των αναγκών λόγω τουρισμού, χειροτερεύει.

Για το θέμα ο τοπικός Φαρμακευτικός Σύλλογος σκοπεύει να στείλει επιστολή στην παραγωγό εταιρεία, στον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο με κοινοποίηση στον ΕΟΦ και στο Υπουργείο Υγείας.

«Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο» τονίζει ο κ. Φουτούλης. «Κι αυτό, εξηγεί «διότι στέλνουν ποσότητες 3-4 κουτιών το μήνα όταν οι ανάγκες είναι για 20 κουτιά. Και μιλάω για το νησί της Ρόδου. Προφανώς υπάρχει ανάλογη κατάσταση και στα υπόλοιπα νησιά».

Τέτοιες καταστάσεις δυστυχώς εκτός του κυριάρχου προβλήματος που έχει να κάνει με την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών που πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο τους, εκθέτουν τη χώρα και την εικόνα της ως τουριστικό προορισμό.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για φάρμακα που αφορούν την υγεία παιδιών. Ποιος γονιός θα αποφασίσει να κάνει διακοπές οικογενειακώς σ’ έναν προορισμό όπου θα δυσκολευτεί να βρει ένα φάρμακο απαραίτητο για την υγεία του παιδιού του;

Το κακό είναι όμως ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται όλοι. «Εκτός από τους φαρμακοποιούς φαίνεται πως δεν ενδιαφέρεται κανείς άλλος για το εάν θα εκτεθεί ή όχι αυτή η χώρα και το λέω έχοντας πλήρη επίγνωση αυτού που λέω» αναφέρει ο Πρόεδρος του ΦΣ Δωδεκανήσου. «Εμείς τρέχουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες, εμείς τρέχουμε να ρωτήσουμε ποιος έχει αυτό το φάρμακο. Υπάρχει μία πλήρης αδιαφορία απ’ όλους».

Το θέμα της κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα νησιά είναι τεράστιας σημασίας για τη χώρα και βέβαια για το τουριστικό προϊόν που αυτή προσφέρει. Τι πρέπει να γίνει;

Ο κ. Φουτούλης απαντά: «Εάν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που αφορά τόσο τους ντόπιους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες μας πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς και στα φαρμακεία. Δεν μπορεί να είναι υποστελεχωμένα τα κέντρα υγείας και να μη θέλει να πάει κανένας γιατρός σε κανένα νησί γιατί τα νοίκια είναι στα ύψη. Η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει. Δεν είναι μόνο να δοθούν μεγαλύτεροι μισθοί. Υπάρχουν κινήσεις που δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον. Έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια για να φτιαχτούν τα Κέντρα Υγείας/πολυδύναμα ιατρεία, νοσοκομεία με τον εξοπλισμό τους σε πολλές περιπτώσεις να παραμένει αναξιοποίητος. Μήπως θα έπρεπε η πολιτεία να δώσει κάποια χρήματα –πολύ λιγότερα από εκείνα που δόθηκαν για όλα τα παραπάνω- για να φτιάξει 2-3 διαμερίσματα ώστε να μπορέσει να μείνει ο γιατρός, ο εκπαιδευτικός που θα ήθελε να εργαστεί σ’ ‘ένα νησί; Οι πυλώνες που κρατούν μία κοινωνία είναι η Υγεία, η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Εάν μιλήσουμε για τα δύο πρώτα ο γιατρός και ο δάσκαλος/Καθηγητής δεν μπορεί να πάει σ’ ένα νησί και να καλείται να πληρώσει 500-600 ευρώ για νοίκι. Και σε ό,τι αφορά την υγεία είναι σημαντικό να υπάρχει επάρκεια σε φάρμακα, είναι σημαντικό να μπορεί να κάνει τη δουλειά του ένας φαρμακοποιός, να στηρίζεται στο να μπορεί να την κάνει».

Πάντως σε ό,τι αφορά το θέμα της επάρκειας φαρμάκων γενικότερα φαίνεται πως η κατάσταση δεν είναι άσχημη. Η άποψη του κ. Φουτούλη είναι πως «η κατάσταση ελέγχεται. Εάν γίνει ένας σωστός προγραμματισμός των παραδόσεων φαρμάκων ανάλογα με τις ανάγκες, τόσο από τις φαρμακευτικές εταιρείες όσο και από τις φαρμακαποθήκες θεωρώ πως λογικά δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόγραμμα τον Ιούλιο αλλά πολύ περισσότερο, τον Αύγουστο στα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης. Εάν όμως δεν γίνει ο σωστός αυτός προγραμματισμός θεωρώ πως ναι, θα έχουμε πρόβλημα».

 

Σημαντική η στήριξη από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Κλείνοντας την αναφορά στη σημασία της στήριξης των υγειονομικών σε περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα ο κ. Φουτούλης μιλά επικεντρώνεται στους φαρμακοποιούς των μικρομεσαίων φαρμακείων και ειδικά εκείνων που λειτουργούν σε νησιά και ακριτικές περιοχές, τονίζοντας ότι έχουν πραγματικά δίπλα τους τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια προκειμένου να στηρίξει τα μικρομεσαία φαρμακεία, ειδικά εκείνα που λειτουργούν σε νησιά και γενικότερα δυσπρόσιτες και ακριτικές περιοχές. Έχουν γίνει άλματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχει μία μεγάλη στήριξη σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η ενημέρωση. Σε επίπεδο ενημέρωσης υπάρχει μία προσπάθεια καθημερινής πληροφόρησης όλων των φαρμακοποιών της χώρας, όπου κι αν βρίσκονται, για τις εξελίξεις σε θέματα που τους αφορούν. Σε επίπεδο εκπαίδευσης μέσω του αρμόδιου φορέα του ΠΦΣ που είναι το Ινστιτούτο δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών υπάρχει μία συστηματική προσπάθεια έτσι ώστε όλοι οι φαρμακοποιοί να εκπαιδεύονται και να είναι πανέτοιμοι να προσφέρουν με τον καλύτερο τρόπο υπηρεσίες όπως ο εμβολιασμός, ή η χρήση των αναπνευστικών συσκευών κτλ. Υπάρχει επίσης μέριμνα ώστε η εκπαίδευση αυτή να περιλαμβάνει σεμινάρια που αφορούν οικονομικά – φορολογικά θέματα με στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε ως έναν τρίτο πυλώνα στήριξης του μικρομεσαίου φαρμακείου την ανάδειξη της σημασίας των υπηρεσιών που μπορούν και πλέον παρέχονται από τα φαρμακεία. Στην περίοδο της πανδημίας υπήρξαν κάποια θέματα, είμασταν όμως στο ξεκίνημα. Σιγά σιγά όμως πιστεύω και ελπίζω ότι όλοι οι φαρμακοποιοί συνειδητοποιούν τι εστί παροχή υπηρεσίας, κάτι πολύ σημαντικό ειδικά για τα μικρομεσαία φαρμακεία καθώς τα βοηθά σε μεγάλο βαθμό παρέχοντας τους ρευστότητα για να καλύπτουν τις ανάγκες τους».