NEA

Το καλοκαιρινό κύμα της Covid-19 δηλώνει την παρουσία του σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Το καλοκαιρινό κύμα της Covid-19 δηλώνει την παρουσία του σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Η σημαντική αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και αιτημάτων για αντιιική θεραπεία διεθνώς τις τελευταίες εβδομάδες (όπως και στη χώρα μας το τελευταίο δεκαπενθήμερο) οδηγούν τους ειδικούς να θεωρούν υπεύθυνες τις υποπαραλλαγές FLiRT για το νέο κύμα της Covid-19 που φαίνεται πως θα μας απασχολήσει και φέτος το καλοκαίρι.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Στη χώρα μας, μετά το αυξημένο κύμα κρουσμάτων που καταγράφτηκε κατά την περίοδο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, κατά το οποίο νόσησε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων, φαίνεται πως δημιουργήθηκε ένα κάποιο τείχος ανοσίας, το οποίο τους μήνες που ακολούθησαν, συνέβαλε στην φθίνουσα πορεία του ιού, μία εικόνα που -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- διατηρήθηκε μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες, τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις τελευταίες δύο εβδομάδες δείχνουν τριπλασιασμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, το ίδιο και ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό.

Το θετικό (προς το παρόν) είναι πως τα νούμερα κρουσμάτων, εισαγωγών και θανάτων δεν συγκρίνονται με τα επιδημικά κύματα, των πρώτων χρόνων της πανδημίας, ωστόσο, κυρίως επειδή υπάρχει άρση της υποχρεωτικότητας των μέτρων ατομικής προστασίας, οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή όλων μας και κυρίως των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεδομένου πως ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης εξακολουθεί να υφίσταται.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνεται αύξηση των λοιμώξεων από τον SARS-COV-2, με το ECDC να ανησυχεί κυρίως εξαιτίας της κινητικότητας που θα υπάρξει λόγω σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων (Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι).

Στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα επίπεδα της Covid-19 σημειώνουν άνοδο, εδώ και εβδομάδες, με τις λοιμώξεις να αυξάνονται σε τουλάχιστον 38 πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Η επιτήρηση των λυμάτων υποδηλώνει ότι η ιική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή, αλλά οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται επίσης.

Τα επίπεδα της Covid-19 είναι ιδιαίτερα υψηλά στη Δύση και στο Νότο, όπου τα επίπεδα του ιού επανήλθαν σε αυτά που ήταν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το CDC. «Ο ιός τείνει να πολλαπλασιάζεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και να παραμένει ζωντανός σε περιβάλλον με ζεστές και υγρές συνθήκες. Αυτό ταιριάζει με αυτό που βλέπουμε», δήλωσε ο Δρ. Ρόμπερτ Χόπκινς, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων (National Foundation for Infectious Diseases), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού δημόσιας υγείας, αιτιολογώντας την αύξηση των κρουσμάτων στις Νότιες και Δυτικές πολιτείες.

Το καλοκαιρινό κύμα έχει γίνει ένα γνωστό εποχιακό μοτίβο, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κορονοϊός μπορεί να είναι ακόμα αρκετά απρόβλεπτος.

Τα δεδομένα από το WastewaterSCAN, ένα εθνικό δίκτυο επιτήρησης λυμάτων που βασίζεται στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Emory, υποδηλώνουν ότι αυτό το καλοκαιρινό κύμα ξεκίνησε εβδομάδες νωρίτερα από το κύμα του περασμένου καλοκαιριού και έχει φτάσει σε επίπεδα παρόμοια με την κορύφωση του περασμένου καλοκαιριού.

 

Οι παραλλαγές FLiRT

Τους τελευταίους μήνες, η παραλλαγή του ιού, η JN.1 που οδήγησε στην αύξηση του φετινού χειμώνα έχει ξεπεραστεί από νεότερες υποπαραλλαγές. Αυτές, οι λεγόμενες παραλλαγές FLiRT —ένα ακρωνύμιο που αναφέρεται στις θέσεις των μεταλλάξεων αμινοξέων που έχει προσλάβει ο ιός— φέρουν αλλαγές σε ορισμένα σημεία που τις βοηθούν να αποφύγουν την ανοσολογική απόκριση του σώματος και άλλες αλλαγές που τις βοηθούν να γίνουν πιο μεταδοτικές. Δύο από αυτές —οι KP.3 και KP.2— αντιπροσωπεύουν τώρα περισσότερες από τις μισές νέες μολύνσεις Covid στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.

Ειδικότερα, οι νέες υποπαραλλαγές χαρακτηρίζονται από την ενσωμάτωση τριών μεταλλάξεων, από κοινού, στις θέσεις 456, 346 και 572 της εξωτερικής πρωτεΐνης spike του ιού. Οι μεταλλάξεις σε αυτές τις θέσεις, όπως φαίνεται, προσδίδουν πλεονέκτημα στον ιό να προσβάλλει άτομα με προϋπάρχουσα ανοσία, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από τα αυξανόμενα ποσοστά τους έναντι της JN.1, αλλά και από τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων.

Έχουμε πλέον κατανοήσει τη συμπεριφορά του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος μεταλλάσσεται συνεχώς και οι νέες υποπαραλλαγές του δημιουργούν κατά διαστήματα νέα δεδομένα σχετικά με τη δυνατότητά τους να προσβάλλουν τον άνθρωπο, κάτι που είναι κοινό στη συμπεριφορά και άλλων ιών, όπως για παράδειγμα συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η λοίμωξη και με τις υποπαραλλαγές FLiRT είναι ο υψηλός πυρετός και ο πονόλαιμος. Αυτό που πλέον μας έχει γίνει μάθημα είναι ότι η ατομική μας ευθύνη μπορεί να βοηθήσει τόσο εμάς όσο και τους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Όταν υπάρχουν συνθήκες μεγαλύτερου συγχρωτισμού, τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι μία αυτονόητη ασπίδα προστασίας, καθώς και η άμεση επικοινωνία με τον γιατρό με την εκδήλωση των συμπτωμάτων ιδιαίτερα για τα ευπαθή άτομα, αλλά και η γνώμη του γιατρού μας για τον εμβολιασμό ώστε να αποφευχθεί η σοβαρή νόσηση.