NEA

Κατέληξε κοριτσάκι 2,5 ετών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, προσβεβλημένο από παρβοϊό

Κατέληξε κοριτσάκι 2,5 ετών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, προσβεβλημένο από παρβοϊό

Με σοβαρές επιπλοκές που προκλήθηκαν από τον παρβοϊό, μυοκαρδίτιδα και καρδιακή ανεπάρκεια, νοσηλευόταν το άτυχο παιδί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Voria.gr, περίπου πριν από 15 ημέρες οι γονείς του άτυχου κοριτσιού, μετέφεραν το παιδί τους σε ιδιωτική κλινική της πόλης με συμπτώματα ίωσης, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπου το παιδί διαγνώστηκε με παρβοϊό. 

Οι γιατροί του νοσοκομείου παρέπεμψαν το περιστατικό στο Ιπποκράτειο, λόγω της ειδίκευσης στην Παιδιατρική Κλινική και το παιδί –που δεν είχε βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό με προβλήματα υγείας– εισήχθη στην κλινική του Ιπποκράτειου στις 21 Ιουνίου. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε εξετάσεις που έγιναν στο Ιπποκράτειο, το κοριτσάκι διαγνώστηκε με μυοκαρδίτιδα και καρδιακή ανεπάρκεια, επιπλοκές που προκλήθηκαν από τον παρβοϊό, ενώ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του εκδηλώθηκε πολυοργανική ανεπάρκεια. Σημειώνεται πως το παιδί προσβλήθηκε από παρβοϊό έναν μήνα πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο

Το παιδί παρέμεινε διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, με τους γιατρούς να δίνουν τιτάνια μάχη για να αντιστρέψουν την κατάσταση, κάτι που δεν κατέστη εφικτό με αποτέλεσμα το 2,5 ετών κοριτσάκι να καταλήξει το Σάββατο, παραμονή των γενεθλίων του. 

 

Σημαντική αύξηση των περιστατικών λοίμωξης από τον παρβοϊό 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σε πρόσφατη έκθεσή του (Απρίλιος 2024) επισημαίνει σημαντική αύξηση των περιστατικών λοίμωξης από τον παρβοϊό Β19 από τα τέλη του 2023 ως το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Νορβηγία).

Παρότι σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες η λοίμωξη από παρβοϊό Β19 δεν ανήκει στα νοσήματα που βρίσκονται υπό συστηματική επιτήρηση, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν αύξηση των λοιμώξεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Συνακόλουθα, καταγράφεται και αύξηση στα σοβαρά περιστατικά λοίμωξης από παρβοϊό σε παιδιά και περιστατικά θανάτων, κυρίως σε νεογέννητα λόγω λοίμωξης της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη που οδήγησε σε λοίμωξη του εμβρύου (συγγενής λοίμωξη). Η παρατηρούμενη αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα βάζει σε κίνδυνο ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι έγκυοι (για δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, ειδικά αν η λοίμωξη συμβεί στις πρώτες 20 εβδομάδες), οι ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες και οι ανοσοκατασταλμένοι.