NEA

Καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα - Συγκεντρώσεις και απεργία στις 16 Ιουλίου για την Ψυχική Υγεία

Καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα - Συγκεντρώσεις και απεργία στις 16 Ιουλίου για την Ψυχική Υγεία

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τις δομές ενάντια στο νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση για την Ψυχική Υγεία.

Στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του ΨΝΑ "Δαφνί" και συμμετείχαν πάνω από 150 Ομοσπονδίες, Σωματεία και  φορείς από όλη η χώρα, αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με βασικό αίτημα να μην κατατεθεί στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου το οποίο όπως υποστηρίζουν θα μεγαλώσει τα αδιέξοδα των ψυχιατρικών ασθενών, των εξαρτημένων αλλά και των οικογενειών τους.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) η οποία καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία την Τετάρτη 16 Ιουλίου και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι «το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ασυλικές συνθήκες νοσηλείας στις ψυχιατρικές κλινικές που καταλύουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το στοίβαγμα των ασθενών σε ράντζα λόγω της έλλειψης του αναγκαίου αριθμού δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών. Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της "περιστρεφόμενης πόρτας", τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον στιγματισμό των ασθενών με ψυχικές διαταραχές λόγω των τεράστιων ελλείψεων δημόσιων ψυχιατρικών δομών πρόληψης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Δεν καλύπτει καμία ανάγκη για σύγχρονες, δωρεάν παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες που πρακτικά είναι ανύπαρκτες στο δημόσιο τομέα. Απεναντίας θα μεγαλώσει τα αδιέξοδα των ψυχιατρικών ασθενών και των εξαρτημένων, των οικογενειών τους που επωμίζονται τεράστιο οικονομικό και ψυχικό φορτίο».

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΨΝΑ, σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την πανελλαδική σύσκεψη επανέλαβε ότι με το σχέδιο νόμου «για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», που έφερε μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας, μπαίνει ταφόπλακα στα θεμέλια των δημόσιων δομών σε ψυχική υγεία και απεξάρτηση.

Στόχος τους η κατάργηση των οργανισμών των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκοµείων Ψ.Ν.Α και Ψ.Ν.Θ και η μεταφορά τους σε ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για να δοθεί ακόµα περισσότερος χώρος σε ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και στις Ιδιωτικές Κλινικές με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα αποτελέσματα στη λειτουργία τους ήδη να είναι γνωστά, αφού έχουν ημερομηνία λήξης, αλλά και το λουκέτο σε ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, δηλαδή σε δηµόσια και δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράµµατα, που έχουν αφήσει, δεκαετίες τώρα, το δικό τους αποτύπωμα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Οι συνδικαλιστές του ΨΝΑ καλούν τους εργαζόμενους και τους επιστήμονες στον χώρο της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης, τους ψυχικά πάσχοντες, τους θεραπευόμενους στο χώρο των εξαρτήσεων και τις οικογένειές τους, την νεολαία και συνολικά τον λαό να στείλουμε μήνυμα καταδίκης αυτού του σχεδίου νόμου, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες όλων των φορέων και των σωματείων

- Παρασκευή 12/7/2024 συμμετοχή στην κινητοποίηση του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ, στην Πύλη του Νοσοκομείου στις 8.00 π.μ., με στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια 7π.μ – 3μ.μ.

- Κυριακή 14/7/2024 7μ.μ συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, που θα πραγματοποιηθεί στο ΠΑ.ΔΑ.

- Δευτέρα 15/7/2024 συμμετέχουμε και στηρίζουμε την καθιστική διαμαρτυρία στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, 7

– 10 μ.μ., πρωτοβουλία του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18 ΑΝΩ.

- Τρίτη 16/7/2024 συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, με συγκέντρωση στις 11π.μ μπροστά στο Υπουργείο Υγείας, απεργία που έχουν πάρει αποφάσεις και η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ.

- Τετάρτη 17/7/2024 και ώρα 8μ.μ., συμμετέχουμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18 ΑΝΩ με συγκέντρωση στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο, και ΣΥΝΑΥΛΙΑ στις 9μ.μ με αγαπημένους καλλιτέχνες.

Τέλος, καλούν την ΠΟΕΔΗΝ να καλύψει με απόφαση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, για να διευκολύνει τη συμμετοχή σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και ζητούν και τη συμμετοχή του ΕΚΑ στην απεργία καθώς όπως αναφέρουν το σχέδιο νόμου αφορά όλο το λαό!