ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Δ. Μακριδάκη: Θετική εξέλιξη και σήμα έναρξης διαλόγου η ανακοίνωση για το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»

Δ. Μακριδάκη: Θετική εξέλιξη και σήμα έναρξης διαλόγου η ανακοίνωση για το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Αιφνιδιάστηκε ευχάριστα η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων κ. Δέσποινα Μακριδάκη από τη χθεσινή (10/7) ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανέγερσης νέου κτιρίου φαρμακείου και αποθήκης στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» (δες εδώ).  

Όπως είπε η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ μιλώντας στο DailyPharmaNews δεν υπήρξε ποτέ επί θητείας της το όποιο σχετικό έγγραφο από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» με κάποια καταγγελία για  το ζήτημα της στέγασης και λειτουργίας του φαρμακείου σε κοντέϊνερ.

«Από το 2013 που είμαι πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ δεν έχει έρθει ποτέ στα χέρια μου κάτι που να λέει “ελάτε να μας βοηθήσετε” να κάνετε ως ΠΕΦΝΙ κάτι γι’ αυτό το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: "Στο παρελθόν, 16 χρόνια πριν είχα ακούσει για κάποιο πρόβλημα αλλά χθες που άκουσα για τη σύμβαση ξαφνιάστηκα γιατί νόμιζα ότι είχε επιλυθεί καθώς ποτέ κανείς δεν μας ενόχλησε".

Για την ίδια είναι πολύ σημαντικό τα προβλήματα να γνωστοποιούνται και να υπάρχει μία σχετική ενημέρωση. Μία πιθανή εξήγηση για το γεγονός ότι το θέμα δεν είχε φτάσει στην ΠΕΦΝΙ είναι ότι προφανώς οι φαρμακοποιοί του νοσοκομείου είχαν καταφέρει να το διαχειρίζονται πιστεύοντας προφανώς ότι σύντομα θα υπήρχε λύση, έχοντας μία ανοικτή υπόσχεση, μόνο που το «σύντομο» στην ελληνική πραγματικότητα μπορεί να χρειάζεται χρόνια. Η καθημερινότητα σε βάζει τελικά από κάτω, ειδικά από τη στιγμή που τα φαρμακεία δεν αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που πρέπει από την πολιτεία, διαχρονικά.

Η αναφορά στα 16 χρόνια που το εν λόγω πρόβλημα παραμένει και ζητά λύση, στην πράξη δεν συνοδεύτηκε από κινήσεις που να επιβεβαιώνουν μία τέτοια κινητικότητα.

«Για να λύνονται προβλήματα πρέπει πρώτα να γνωστοποιούνται στα αρμόδια όργανα» τονίζει η κ. Μακριδάκη, κάτι που προφανώς στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε.  Κι εμείς, εάν το γνωρίζαμε, θα είχαμε κάνει όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να επιλυθεί το θέμα. Η μη συμμετοχή μας σε μία τέτοια ενέργεια είναι απόρροια της μη ενημέρωσής μας».

Το ζήτημα είναι ότι δεν υπήρξε ενημέρωση ούτε από πλευράς Υπουργείου Υγείας στο αρμόδιο όργανο που εκπροσωπεί σε Πανελλήνιο επίπεδο τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς για την πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη που πράγματι λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο φαίνεται ότι έτρεχε αυτά τα χρόνια. Αυτό μάλιστα, όπως είπε η κ. Μακριδάκη είναι πολύ θετικό.  «Εγώ τουλάχιστον, την ανακοίνωση για το φαρμακείο του νοσοκομείου “Άγιος Ανδρέας” από τον Υπουργό το εξέλαβα ως μία πολύ θετική κίνηση και το παίρνω ως ένα σήμα για την έναρξη μίας ουσιαστικής συνομιλίας και συνεργασίας με τον κ. Γεωργιάδη αναφορικά με τα  θέματα των νοσοκομειακών φαρμακείων για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους που επηρεάζουν όχι μόνο τη λειτουργεία των νοσοκομείων αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς και φυσικά με την αναγκαία στελεχιακή ενδυνάμωση με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, όπως είναι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί».