NEA

ΗΠΑ: Το 40% των καρκίνων συνδέεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου

ΗΠΑ: Το 40% των καρκίνων συνδέεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας διαπιστώνει ότι τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου και περίπου οι μισοί από τους θανάτους από καρκίνο σε ενήλικες ηλικίας 30 ετών και άνω στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποδοθούν σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, το υπερβολικό σωματικό βάρος, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική αδράνεια, η διατροφή και οι λοιμώξεις.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα για την επίπτωση και τη θνησιμότητα του καρκίνου και τον επιπολασμό των παραγόντων κινδύνου για να εκτιμήσουν το ποσοστό και τον αριθμό των περιστατικών καρκίνου και των θανάτων που αποδίδονται σε δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου συνολικά και για 30 τύπους καρκίνου. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλάμβαναν το κάπνισμα τσιγάρων, το παθητικό κάπνισμα, το υπερβολικό σωματικό βάρος, την κατανάλωση αλκοόλ, την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τη σωματική αδράνεια, την υπεριώδη ακτινοβολία και τη μόλυνση από ιούς.

Όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «CA: A Cancer Journal for Clinicians», ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου ήταν με μεγάλη διαφορά το κάπνισμα τσιγάρων συμβάλλοντας σχεδόν στο 20% όλων των περιπτώσεων καρκίνου και στο 30% όλων των θανάτων από καρκίνο. Ακολουθούν το υπερβολικό σωματικό βάρος (7,6% για εμφάνιση καρκίνου, 7,3% των θανάτων) και η κατανάλωση αλκοόλ (5,4% στην εμφάνιση καρκίνου και 4,1% των θανάτων).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ