NEA

Συναγερμός για τον ιό Oropouche που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Συναγερμός για τον ιό Oropouche που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Στην Ιταλία και την Ισπανία τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Oropouche.

 

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

 

Νέα προειδοποίηση εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για την πιθανή μεταφορά κρουσμάτων του ιού Oropouche στην Ευρώπη. Ο ιός μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τουρίστες που ταξίδεψαν στην Κούβα και τσιμπήθηκαν από έντομα – φορείς του ιού.

Όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του ECDC, εντοπίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα πυρετού Oropouche στην Ευρώπη και συγκεκριμένα τρία κρούσματα στην Ιταλία, τον μήνα Ιούνιο και τρία στην Ισπανία, τον Ιούλιο. Όλοι οι ασθενείς παρουσίασαν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του ιού, όπως πυρετός, ισχυρό πονοκέφαλο και πόνους στις αρθρώσεις.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που ανησυχεί τους επιστήμονες του ECDC, καθώς μέχρι σήμερα κρούσματα του πυρετού Oropouche είχαν σημειωθεί μόνο σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής (Βραζιλία, Περού, Αργεντινή, Βολιβία, Κολομβία) και της Καραϊβικής (Κούβα, Παναμάς, Τρινιδάδ και Τομπάγκο).

Στις 11 Ιουνίου 2024, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε το πρώτο κρούσμα στην Κούβα. «Πρόκειται για την πρώτη ανίχνευση της νόσου στη χώρα, επομένως, ο πληθυσμός είναι πιθανότατα ιδιαίτερα ευαίσθητος και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να εντοπιστούν επιπλέον κρούσματα», σημειώνεται στην έκθεση.

 

Τι είναι ο ιός Oropouche

Ο πυρετός Oropouche προκαλείται από τον ιό Oropouche (OROV), ένας από τους πιο διαδεδομένους αρμποϊούς της οικογένειας Bunyaviridae στη Νότια Αμερική, αφού μετρά περισσότερες από 500.000 περιπτώσεις ασθενών από το 1955 – που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα - έως και σήμερα.

Ο OROV μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως με το τσίμπημα της σκνίπας Culicoides paraensis, που εντοπίζεται σε δασικές περιοχές και γύρω από υδάτινα περιβάλλοντα, ή του κουνουπιού Culex quinquefasciatus. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του ιού Oropouche από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 

Τα συμπτώματα θυμίζουν δάγκειο πυρετό

Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με του δάγκειου πυρετού και αρχίζουν τέσσερις έως οκτώ ημέρες μετά το μολυσματικό τσίμπημα. Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, τα ρίγη και οι πόνοι στις αρθρώσεις, η ναυτία, ο εμετός και ο έντονος πονοκέφαλος.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από τον πυρετό του ιού Oropouche. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν εντός επτά ημερών, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμη σπανιότερα, να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές, όπως μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τους 1.000 έως 5.000 επισκέπτες ετησίως στην Κούβα, οπότε δεν αποκλείεται να εντοπιστεί κρούσμα του ιού Oropouche και στη χώρα μας.

Δεν υπάρχει ειδικό εμβόλιο ή αντιική θεραπεία για τη νόσο. Για την προστασία του πληθυσμού, συνιστάται η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, η οποία  περιλαμβάνει τις απλές και γνωστές οδηγίες προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και της σκνίπας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων συνιστά στους ταξιδιώτες που αναπτύσσουν πυρετό ή/και άλλα ανησυχητικά συμπτώματα είτε κατά τη διάρκεια είτε κατά την επιστροφή από το ταξίδι σε περιοχές όπου εκδηλώνεται η εστία μόλυνσης, να αναζητούν ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να συμπεριληφθεί ο ιός Oropouche στην κλινική διαφορική διάγνωση για άλλες κοινές εμπύρετες αρβοϊικές λοιμώξεις όπως ο δάγγειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός, ι ιός Zika, ή η νόσος Chikungunya.

Πηγές: www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2024-DON521  &

hwww.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2024.29.26.2400362