NEA

Αιμοδοσία το καλοκαίρι: Τι να προσέξω και γιατί χρειάζεται να δώσω αίμα

Αιμοδοσία το καλοκαίρι: Τι να προσέξω και γιατί χρειάζεται να δώσω αίμα

Η εθελοντική αιμοδοσία καλύπτει μόλις το 65% των αναγκών σε αίμα στην Ελλάδα. Ένα ποσοστό που γίνεται ακόμη πιο μικρό, τους μήνες του καλοκαιριού.

Η αφόρητη ζέστη – και ο καύσωνας -, οι προγραμματισμένες αποδράσεις εκτός της πόλης και οι διακοπές κάθε χρόνο οδηγούν σε μείωση των αιμοδοσιών και τελικά σε ανησυχητική μείωση αποθεμάτων αίματος και παραγώγων του αίματος και καθιστούν την ανάγκη για αιμοδοσία πιο επιτακτική για να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή. 

H Ομάδα της πρωτοβουλίας Bloode εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αιμοδοσία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Πού μπορώ να δώσω αίμα το καλοκαίρι:

Οι αιμοδοσίες των δημοσίων νοσοκομείων λειτουργούν κανονικά και τους καλοκαιρινούς μήνες. Πριν φύγεις για διακοπές μπορείς να δώσεις αίμα στις αιμοδοσίες των αστικών κέντρων που λειτουργούν κυρίως καθημερινές πρωινές ώρες και νωρίς το απόγευμα.

Εάν ψάχνεις αιμοδοσία εκτός του ωραρίου εργασίας:

  • Στην Αθήνα, ο Άγιος Σάββας λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 18:00 και το ΚΑΤ μέχρι τις 20:00. Ταυτόχρονα, ο Ευαγγελισμός, το ΚΑΤ και το Παίδων Αγία Σοφία είναι κάποια από τα νοσοκομεία που λειτουργούν και το Σαββατοκύριακο 
  • Στην Θεσσαλονίκη, η αιμοδοσία στο Ιπποκράτειο λειτουργεί και τα απογεύματα 17:00 – 19:00 καθώς και Σαββατοκύριακα 09:00 – 12:00
  • Στην Πάτρα, η αιμοδοσία στον Άγιο Ανδρέα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου λειτουργεί καθημερινά και Σαββατοκύριακο 8:30 – 14:30 και 17:00 – 20:30 

Στα νησιά υπάρχουν αιμοδοσίες στην Σύρο, την Κρήτη, την Λήμνο, την Μυτιλήνη, την Χίο, την Σάμο, την Ρόδο, την Κέρκυρα, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο.  Μία επίσκεψη στο νοσοκομείο των νησιών για αιμοδοσία είναι σημαντική για την άμεση ικανοποίηση τόσο των σταθερών αναγκών για αίμα όσο και έκτακτων αναγκών από την αυξημένη καλοκαιρινή κίνηση και τις πυρκαγιές.

Εδώ μπορείς να δεις όλες τις αιμοδοσίες της χώρας

 

Πώς να προετοιμαστώ σωστά για αιμοδοσία τις ημέρες που έχει υψηλές θερμοκρασίες:

  • Να έχεις πιει αρκετό νερό και υγρά πριν δώσεις αίμα αλλά και την υπόλοιπη ημέρα μετά την αιμοδοσία
  • Να αυξήσεις την πρόσληψη αλατιού στο φαγητό σου τη μέρα πριν και μετά την αιμοδοσία
  • Να παραμείνεις σε δροσερό και σκιερό μέρος. Απέφυγε δηλαδή την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και την θάλασσα την ημέρα της αιμοδοσίας
  • Απόφυγε την έντονη γυμναστική και πολύωρη ορθοστασία την ημέρα της αιμοδοσίας

Εάν σκέφτεσαι να δώσεις αίμα για πρώτη φορά αίμα, ο ελεύθερος χρόνος του καλοκαιριού μπορεί να αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να για να ενημερωθείς σωστά  και να επισκεφτείς το πλησιέστερο σημείο αιμοδοσίας σου!

Η εθελοντική αιμοδοσία καλύπτει μόλις το 65% των αναγκών σε αίμα στην Ελλάδα. Ένα ποσοστό που γίνεται ακόμη πιο μικρό, τους μήνες του καλοκαιριού. Γι’ αυτό, μην ξεχνάς να δώσεις αίμα και αυτό το καλοκαίρι!

 

Λίγα λόγια για το Bloode

Το Bloode είναι μία μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών για αίμα και την καλλιέργεια της εθελοντικής συνείδησης στην Ελλάδα.

Στην ψηφιακή πλατφόρμα bloode.org  μπορεί κάθε πολίτης να απευθύνει έκκληση για αίμα καθώς και να βρει όλες τις πληροφορίες για την αιμοδοσία, τη δωρεά αιμοπεταλίων και μυελού των οστών. Από την ίδρυση της πρωτοβουλίας το 2015 μέχρι και σήμερα, το Bloode έχει διοργανώσει περισσότερες από 135 αιμοδοσίες καθώς έχει βοηθήσει, κατά προσέγγιση, 200.000 ασθενείς στην εύρεση εθελοντών αιμοδοτών.