NEA

Οι ιατρικοί σύλλογοι Αθηνών, Χανίων και Ηρακλείου συμμετέχουν στην αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Οι ιατρικοί σύλλογοι Αθηνών, Χανίων και Ηρακλείου συμμετέχουν στην αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε χθεσινή έκτακτη σύσκεψή του ομοφώνως συντάσσεται με το ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και την Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας που αποφάσισαν αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από Παρασκευή 26 έως τη Δευτέρα 27 Ιουλίου. Ζητούν να αποσυρθεί το άρθρο 65 του κατατεθέντος Νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία που προβλέπει κυρώσεις, για τους ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν άγονες θέσεις, σε δημόσιες δομές υγείας.

Ο ΙΣΑ ζητά την κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία, αλλά, όπως αναφέρει «αγωνιζόμαστε για ένα δίκαιο και αποδοτικό σύστημα υγείας».

Σημειώνει ότι απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική, με ουσιαστικά κίνητρα οικονομικά και επαγγελματικά, για την κάλυψη των άγονων περιοχών με συναίνεση από τον ιατρικό κόσμο, προκειμένου να δομηθεί ένα ελκυστικό Σύστημα Υγείας, ειδικά για τους νέους γιατρούς που εγκαταλείπουν τη χώρα.

 

Ιατρικοί σύλλογοι Κρήτης

Στην αναστολή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έκδοσης ή εκτέλεσης παραπεμπτικών, καλεί τα μέλη του ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά και τα ΑμεΑ.

Στην ίδια γραμμή και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου που κάνει λόγο για «πρωτοφανή επίθεση κατασυκοφάντησης των ιατρών, ώστε να δικαιολογηθεί η επίταξη των ιδιωτών γιατρών, με σκοπό να καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ, που το υπουργείο, επί χρόνια, απέτυχε να καλύψει». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Αλέξανδρο Πατριανάκο, «ως ιατρικό σώμα θα πρέπει σύσσωμοι και με ομόνοια να αντιδράσουμε στις προγραμματισμένες αλλαγές του υπουργείου». Όπως αναφέρει, αντί της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι γιατροί χορηγούν στους ασθενείς χειρόγραφες συνταγές και χειρόγραφα παραπεμπτικά, ενώ της κινητοποίησης εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά και τα ΑμεΑ. 

Επίσης, ο ΙΣΗ αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, ότι «η εικόνα του ΕΣΥ αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν τιμά κανένα, αντίθετα ταλαιπωρεί τον ασθενή» και καλεί τον υπουργό Υγείας «να εισακούσει τις προτάσεις του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας» ώστε να γίνει «ειλικρινής και γόνιμος διάλογος, με σκοπό τη βελτίωση της Δημοσίας Υγείας».

Όπως αναφέρει ο ΙΣΗ, βασικά αίτια για την εικόνα του ΕΣΥ είναι «οι πολύ κακές συνθήκες εργασίας, η υπερεργασία και οι πολύ χαμηλές οικονομικές απολαβές, με τους γιατρούς να ακολουθούν ολοένα και μεγαλύτερο κύμα φυγής, σε καθημερινή βάση, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα» και επισημαίνουν ότι «η επίταξη ιδιωτών είναι ένα μέτρο “ανακύκλωσης” γιατρών και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλει σε εισροή νέων γιατρών στο ΕΣΥ, που τελικά προτιμούν να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Οι ιδιώτες γιατροί επέλεξαν να είναι ιδιώτες. Οι επιλογές του κάθε πολίτη είναι σεβαστές μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Υπάρχει απροθυμία να εργαστούν στο ΕΣΥ, όχι από αναλγησία, αλλά από απουσία ξεκάθαρου πλαισίου και σαφούς περιγραφής θέσης εργασίας και εντελώς θολής εικόνας οικονομικών απολαβών και φορολόγησής τους».

Προτείνει δε, επαναπροκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρών ΕΣΥ, αναφέροντας ότι «ο κατακερματισμός στις προκηρύξεις δημιουργεί ανασφάλεια και είναι αντικίνητρο για όσους επιθυμούν να εργαστούν στο ΕΣΥ. Αύξηση των θέσεων των ειδικευομένων ιατρών στις άγονες ειδικότητες, με παροχή οικονομικών και άλλων κινήτρων και ανοιχτές προκηρύξεις στις θέσεις που μένουν επανειλημμένως άγονες και μείωση του χρόνου από την προκήρυξη μιας θέσης μέχρι την πρόσληψη του ιατρού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ