ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Πώς τα βακτήρια προκαλούν διαβήτη τύπου 2

Πώς τα βακτήρια προκαλούν διαβήτη τύπου 2

photo

Τα βακτήρια μπορεί να αποτελούν αιτία εμφάνισης μιας από τις πλέον διαδεδομένες ασθένειες της εποχής μας, τους διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη μικροβιολόγων, από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

 

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Patrick Schlievert, PhD, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής Carver, διαπίστωσε ότι η παρατεταμένη έκθεση σε μια τοξίνη που παράγεται από τα βακτήρια Staphylococcus aureus (Staph) γίνεται αιτία για να αναπτύξουν τα κουνέλια τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, δυσανεξία στη γλυκόζη και συστηματική φλεγμονή.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι θεραπείες που στοχεύουν στην εξάλειψη των βακτηρίων Staph ή εξουδετερώνουν τα υπεραντιγόνα (τοξίνες που παράγονται από όλα τα στελέχη των βακτηρίων Staph) θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν  για την πρόληψη ή τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

 

Η παχυσαρκία είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, καθώς οι άνθρωποι παίρνουν βάρος, είναι ολοένα και πιο πιθανό να αποικιστούν από βακτήρια σταφυλόκοκκου  και να εκτίθενται χρονίως στα υπεραντιγόνα.

 

Η έρευνα του  Schlievert έχει δείξει στο παρελθόν ότι τα υπεραντιγόνα διαταράσσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι υπεύθυνα για τις θανατηφόρες επιπτώσεις των διάφορων λοιμώξεων Staph, όπως το σύνδρομο τοξικού σοκ, η σηψαιμία και η ενδοκαρδίτιδα.

 

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mBio, δείχνει ότι τα υπεραντιγόνα αλληλεπιδρούν με τα λιπώδη κύτταρα και το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν χρόνια συστηματική φλεγμονή, η οποία οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλα χαρακτηριστικά  συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2.

 

«Νομίζω ότι έχουμε έναν τρόπο να παρέμβουμε και να αλλάξουμε την πορεία του διαβήτη. Εργαζόμαστε για ένα εμβόλιο ενάντια στα υπεραντιγόνα και πιστεύουμε ότι αυτό το είδος του εμβολίου θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2», επισημαίνει ο Schlievert.

 

Η ίδια ομάδα διερευνά, επίσης, τη χρήση ενός τοπικού τζελ που περιέχει μονολαυρική γλυκερόλη, η οποία σκοτώνει τα βακτηρίδια staph κατά την επαφή, με στόχο την εξάλειψή τους από το ανθρώπινο δέρμα.