NEA

Σε απεργιακό πυρετό οι φαρμακοποιοί

Σε απεργιακό πυρετό οι φαρμακοποιοί

 

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι φαρμακοποιοί για τις κυβερνητικές θέσεις σχετικά με την μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα φαρμακεία, που συνιστά παράδοση της φαρμακευτικής περίθαλψης στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, όπου δεν βρέθηκε κοινό έδαφος για συζήτηση καθώς διαπιστώθηκε ότι η κυβερνητική πρόθεση  καταλύει πλήρως τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού και τον επιστημονικό χαρακτήρα του φαρμακείου.

Κατά την ενημέρωση ο υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών ότι η λύση που προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων είναι η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου από οποιονδήποτε ιδιώτη, με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο και φαρμακοποιός κατά τουλάχιστον 20%-30% (σ.σ. έως χθες το βράδυ δεν είχε καθοριστεί το ακριβές ποσοστό). Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση τη κυβέρνησης περιλαμβάνει επιπλέον ότι κάθε ιδιώτης θα μπορεί να μετέχει έως και σε πέντε φαρμακεία, ενώ δεν θα επιτρέπεται Α.Ε. ως εταιρική μορφή. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση ήταν έως χθες το βράδυ στο στάδιο της τελικής διατύπωσης, καθώς έμεναν σημεία ακόμη ανοιχτά προς διαπραγμάτευση.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο ΠΦΣ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή  23 Οκτωβρίου, στις 2.30 το μεσημέρι και  να ακολουθήσουν 24ωρες κυλιόμενες απεργίες που θα αποφασιστούν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του προσεχούς Σαββάτου. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, «οι Έλληνες φαρμακοποιοί θα αντιδράσουν σε αυτή την μεθόδευση κατά των φαρμακείων που αντίκειται στο ευρωπαϊκό και το κοινοτικό δίκαιο».