ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Η βιταμίνη D ρίχνει την πίεση και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση

Η βιταμίνη D ρίχνει την πίεση και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση

vitamine D blood pressure

 

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D ενδεχομένως να μειώνουν την αρτηριακή πίεση και παράλληλα να βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις, επισημαίνει νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο ενδοκρινολογίας στο Εδιμβούργο. Σύμφωνα με την Daily Mail, εθελοντές που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D για δύο βδομάδες παρατήρησαν βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, ενώ η αρτηριακή τους πίεση και τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης τους στρες) ήταν σημαντικά χαμηλότερα.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret στο Εδιμβούργο, θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση της βιταμίνης D στη φυσική κατάσταση και στην καλή λειτουργία της καρδιάς.  Στο πλαίσιο της μελέτης, υπέβαλαν σε τεστ φυσικής κατάστασης 13 εθελοντές, εκ των οποίων όσοι λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D κατάφεραν να βελτιώσουν αισθητά την φυσική τους κατάσταση, κάνοντας 6,5 χιλ. ποδήλατο σε 20 λεπτά, ενώ προηγουμένως στο ίδιο διάστημα έφταναν τα 5 χιλ.

Πέρα από τη φυσική κατάσταση, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως τα επίπεδα κορτιζόλης ήταν επίσης μειωμένα μετά τη καθημερινή λήψη 50 μικρογραμμαρίων βιταμίνης D. Υπενθυμίζεται πως προηγούμενες μελέτες είχαν αναφέρει πως η συγκεκριμένη βιταμίνη μπλοκάρει τη δράση ενός ενζύμου που απαιτείται για την παραγωγή της κορτιζόλης. Μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης πιστεύεται πως αυξάνουν την πίεση του αίματος λόγω στένωσης των αιμοφόρων αγγείων και ως εκ τούτου «απειλούν» την καλή λειτουργία της καρδιάς.