ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Eλληνικές υπερτροφές: Ας γνωρίσουμε την Κάπαρη

Eλληνικές υπερτροφές: Ας γνωρίσουμε την Κάπαρη

kapari1

 

Την ξέρουμε για τη νόστιμη γεύση που προσδίδει στις σαλάτες και τα φαγητά μας. Για τους ειδικούς ωστόσο η κάπαρη δεν αποτελεί απλά ένα εύγευστο φυτό, αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της ελληνικής φύσης, καθώς ανήκει στα λεγόμενα super foods, στην κατηγορία δηλαδή εκείνη των τροφίμων για τα οποία έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ποιές είναι ωστόσο τα "θαυματουργά" αυτά χαρακτηριστικά του περίεργου αυτού φυτού με την αψιά μυρωδιά και την αλμυρή γεύση, που ευδοκιμεί πάνω στις πέτρες, στα βράχια και τους γκρεμούς, κυρίως των νησιών μας; H Capparis spinosa αποτελεί ένα φυτό με υψηλή διατροφική αξία και είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Χαρακτηρίζεται, δε, από υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή (ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση), όπως είναι η κερκετίνη και η ρουτίνη.