ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σύμπραξη Servier και Pfizer για τα δικαιώματα θεραπείας της Cellectis

Σύμπραξη Servier και Pfizer για τα δικαιώματα θεραπείας της Cellectis

Σύμπραξη Servier και Pfizer για τα δικαιώματα θεραπείας της Cellectis

 

Τα δικαιώματα μιας πολλά υποσχόμενης κυτταρικής θεραπείας για την καταπολέμηση καρκίνων του αίματος που αναπτύχθηκε από τη γαλλική εταιρεία βιοτεχνολογίας, επιδιώκουν να αποκτήσουν από κοινού οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και Servier.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η λεγόμενη τεχνολογία CAR Τ που αναπτύσσεται από την Cellectis συνεπάγεται επαναπρογραμματισμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου να καταπολεμούν τον καρκίνο. Η προσέγγιση «off-the-shelf» αποδείχθηκε πρόσφατα ιδιαίτερα επιτυχής στην περίπτωση ενός μωρού, για το οποίο οι γιατροί δήλωναν βέβαιοι ότι θα καταλήξει.

Η Cellectis επισημαίνει ότι η Servier είχε δικαίωμα απόκτησης των αποκλειστικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο για το UCART19, το οποίο πρόκειται να εισέλθει σε αρχική φάση Ι κλινικών δοκιμών, ενώ η Pfizer θα μπορούσε να συνδράμει με την Servier για την ανάπτυξη του φαρμάκου. Η Pfizer θα έχει το δικαίωμα πώλησης της θεραπείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Servier θα είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία στις υπόλοιπες χώρες. Η Cellectis θα λάβει 38,2 εκατ. δολ. εκ των προτέρων από την Servier και πάνω από 300 εκατ. δολ. σε πληρωμές ορόσημο, για τη χρηματοδότηση της έρευνας και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης επί των πωλήσεων. Περαιτέρω λεπτομέρειες για τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας με την Pfizer και Servier δεν αποκαλύφθηκαν.
Το UCART19 δοκιμάζεται για την χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία και οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.