ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Φάρμακο κατά της υπέρτασης το περπάτημα

Φάρμακο κατά της υπέρτασης το περπάτημα

 

Το καθημερινό περπάτημα διάρκειας 80 λεπτών, που αντιστοιχεί σε 10.000 βήματα αναδεικνύεται εξίσου αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της υπέρτασης με τα αντιυπερτασικά χάπια, σύμφωνα με μια πρωτοποριακή μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γεγονός πως το συνεχές και χρόνιο στρες ανεβάζει την πίεση και με δεδομένο ότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης (όπου το στρες εντάθηκε), ποσοστό άνω του 35% του ενήλικου πληθυσμού της Ελλάδας έχει υπέρταση και το 60% των υπερτασικών δεν το γνωρίζουν καν. Έτσι, μια ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σχεδίασε και υλοποίησε το πρώτο ολιστικό πρόγραμμα αντιμετώπισης αυτής της ύπουλης επιδημίας.

Πρόκειται για το «Παρεμβατικό Πρόγραμμα μη φαρμακευτικής αντιμετώπισης της υπέρτασης με επιστημονικές μεθόδους διαχείρισης του στρες, για αλλαγή του τρόπου ζωής σε προϋπερτασικά και υπερτασικά άτομα στην κοινότητα», που φέρει την υπογραφή του διακεκριμένου καθηγητή Ιατρικής Γεώργιου Χρούσου, της Καθηγήτριας Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, Χριστίνας Δαρβίρη, και του ερευνητή του Προγράμματος για την υπέρταση, αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιου Πρωτογέρου. Με την υιοθέτηση της ήπιας σωματικής άσκησης (περπάτημα 8.000-10.000 βήματα την ημέρα), τεχνικών αναπνοής και τεχνικών χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες, μετά το τέλος της παρέμβασης παρατηρήθηκε ότι το 14.9% των ασθενών στην ομάδα παρέμβασης μείωσε κατά 10 mmHg ή περισσότερο τη συστολική αρτηριακή πίεση.

Το 21.7% των ασθενών στην ομάδα παρέμβασης μείωσε κατά 5mmHg ή περισσότερο τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Οι αλλαγές στη συστολική πίεση συντελέστηκαν, κυρίως, λόγω μείωσης του σωματικού βάρους, ενώ στη διαστολική πίεση σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η μείωση της κατάθλιψης. Στο 6% των ασθενών επιτεύχθηκε μείωση ή διακοπή των αντιυπερτασικών φαρμάκων, ενώ το 8.8% των συμμετεχόντων μείωσε σημαντικά το Δείκτη Μάζας Σώματος. Τέλος, μειώθηκαν κατά 5,7 μονάδες τα επίπεδα του αντιλαμβανόμενου στρες, κατά 4,7 μονάδες η κατάθλιψη και κατά 4,7 μονάδες το άγχος.