ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Αύξηση 25% στις κρίσεις πανικού στην Ελλάδα

Αύξηση 25% στις κρίσεις πανικού στην Ελλάδα

 

Σημαντική αύξηση των κρίσεων πανικού κατά 20-25% διαπιστώνουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα καθηγητές ψυχιατρικής. Οι κρίσεις πανικού είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και μπορεί να συμβεί σε όλους σε κάποια φάση της ζωής τους. Όπως είπε ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πέτρος Σκαπινάκης, στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή 104,9 Μυστικά Υγείας:

"Από μελέτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε μία φορά στη ζωή του, ακόμα και στο 5-6% του πληθυσμού. Επειδή σχετίζεται πάρα πολύ με γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και με το γενικότερο στρες που υπάρχει, οι κρίσεις πανικού είναι κάτι που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ίσως να έχουμε μία αύξηση της τάξης του 20-25% στις κρίσεις πανικού. Υπάρχει μία τάση, όσο αυξάνεται το γενικότερο στρεσογόνο περιβάλλον. Η πρώτη μελέτη, την οποία κάναμε, ξεκίνησε το 2010. Στη συνέχεια έχουμε διάφορα δεδομένα, που έρχονται από άλλες μελέτες, που έχουν γίνει και το 2012 και το 2013".

Άλλο κρίση, άλλο διαταραχή πανικού

Κρίσιμος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο διαχωρισμός της κρίσης πανικού από την διαταραχή πανικού, που σημαίνει ότι κάποιος άνθρωπος αρχίζει και κάνει επανειλημμένα κρίσεις πανικού και στη συνέχεια αρχίζει στο μεσοδιάστημα και φοβάται μήπως ξαναπάθει μία κρίση και έτσι περιορίζει τη δραστηριότητά του. «Είχαμε κάνει και μια μελέτη πανελλήνια, πριν από λίγα χρόνια, σε ένα δείγμα 5.000 Ελλήνων - γενικά βλέπουμε να είναι σχετικά σταθερή η διαταραχή πανικού κοντά στο 1-1.5% Και από αυτό το ποσοστό το μισό τις εκατό του πληθυσμού, έχει μια πιο σοβαρή ασθένεια, που προκαλεί αυτό που ονομάζουμε αγοραφοβία. Τα ποσοστά της διαταραχής πανικού είναι αρκετά σταθερά και το βλέπουμε και παγκοσμίως».