NEA

ΕΑΣΕ - ICAP: Πιο αισιόδοξοι οι CEOs για την ελληνική οικονομία

ΕΑΣΕ - ICAP: Πιο αισιόδοξοι οι CEOs για την ελληνική οικονομία

ΕΑΣΕ - ICAP: Πιο αισιόδοξοι οι CEOs για την ελληνική οικονομία

 

Συγκρατημένα αισιόδοξα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένουν τα ανώτατα στελέχη των εγχώριων επιχειρήσεων, όπως καταγράφηκε στην πιο πρόσφατη 3μηνιαία έρευνα της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) και της ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 16 με 31 Δεκεμβρίου 2015 σε δείγμα 3.020 διευθυνόντων συμβούλων και γενικών διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων, με σκοπό να καταγράψει τόσο τις εκτιμήσεις τους για την εν γένει τρέχουσα οικονομική κατάσταση όσο και τις προβλέψεις τους για το εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος που απηχεί τις προσδοκίες των στελεχών για την πορεία της οικονομίας, βελτιώθηκε περαιτέρω το 4ο τρίμηνο του έτους. Το θετικό κλίμα για τα ανώτατα στελέχη συνδέεται με την εκκίνηση της εφαρμογής του νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με τους δανειστές. Ωστόσο, «οι CEOs εξακολουθούν να είναι συγκρατημένοι ως προς τις προσδοκίες τους, λόγω των σημαντικών θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα, όπως π.χ. το ασφαλιστικό», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ICAP και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΣΕ, Νικήτα Κωνσταντέλλο.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες έναντι 94 το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δε δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) κινήθηκε ανοδικά στις 134 μονάδες, έναντι 131 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου. Σημαντικό, επίσης, εύρημα είναι ότι η συγκρατημένη αισιοδοξία διαχέεται σε όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων, το οποίο παρατηρείται ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπου ο δείκτης σημείωσε μεγαλύτερη αύξηση, έναντι των μεγάλων και πολύ μεγάλων.

Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε, μειώθηκε σε 82% έναντι 90% το προηγούμενο τρίμηνο. Επιπλέον, το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος, σημείωσε οριακή άνοδο  σε 23% (έναντι 22% το προηγούμενο τρίμηνο).