NEA

Στη Βουλή έφτασε το θέμα της ανεπάρκειας εμβολίων για την Ηπατίτιδα Α

Στη Βουλή έφτασε το θέμα της ανεπάρκειας εμβολίων για την Ηπατίτιδα Α

Μετά την πρόσφατη καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) ότι «το υπουργείο Υγείας επιδεικνύει εγκληματική αμέλεια σχετικά με την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων-μεταναστών» και το θόρυβο που έχει ξεσπάσει σχετικά με το ζήτημα αυτό, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας, με θέμα την ανεπάρκεια εμβολίων κατά της ηπατίτιδας Α στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με την από 04/09/2016 καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) το Υπουργείο Υγείας επιδεικνύει εγκληματική αμέλεια σχετικά με την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων μεταναστών.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΙΣΑ: ‘‘... δεν μερίμνησε ούτε καν για το στοιχειώδες, δηλαδή την επάρκεια των εμβολίων για τα λοιμώδη νοσήματα, θέτοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο τόσο τη Δημόσια Υγεία όσο και τη ζωή των προσφύγων.

»Ειδικότερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα ενώ παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα κρούσματα ηπατίτιδας Α στα Κέντρα Φιλοξενίας, αποκαλύπτεται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας «νίπτει τας χείρας του» και στέλνει τις τοπικές αρχές στις ΜΚΟ, για να τα προμηθευτούν!’’. Μέχρι στιγμής, επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει.

»Επειδή η δημόσια υγεία τίθεται σε κίνδυνο και είναι επικίνδυνο και ανήκουστο να υποκαθιστούν οι ΜΚΟ το κράτος σε θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας, ο βουλευτής Κ. Μπαργιώτας, ρωτά γιατί δεν υπάρχει επίσημη απάντηση του Υπουργείου, πότε θα προβεί στην προμήθεια ικανού αριθμού εμβολίων και πού οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση. Επίσης, ζητά ενημέρωση σχετικά με τον ακριβή αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ηπατίτιδας Α που παρουσιάστηκαν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, τον αριθμό των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί, τον αριθμό των εμβολίων και την ημερομηνία που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας στη διάρκεια των τελευταίων μηνών».