ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Γιάννης Μπασκόζος: Όχι άλλοι νεκροί από τη γρίπη

Γιάννης Μπασκόζος: Όχι άλλοι νεκροί από τη γρίπη

Το πάθημα με τον μεγάλο αριθμό νεκρών από τη γρίπη φαίνεται πως έγινε μάθημα. Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος στο χαιρετισμό του σε Επιστημονική Ημερίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ με θέμα: «Αντιγριπικός εμβολιασμός του προσωπικού σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας» η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur δεν απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα.

Συγκεκριμένα, απέδωσε τον υψηλό αριθμό των 190 νεκρών από τη γρίπη πέρσι στον ορότυπό της καθώς, όπως είπε «…όταν υπήρχε τέτοιος ορότυπος τόσοι ήσαν οι νεκροί». Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της πολιτείας απάντησε ότι «…οι κραυγές ότι πέρσι ήταν η χειρότερη χρονιά και φταίει η ανευθυνότητα και το λάθος αυτής της πολιτικής ηγεσίας, εντάξει αυτά είναι για να τα λένε αυτοί που θέλουν να κάνουν φθηνή αντιπολίτευση».  Η θέση του ήταν ότι «…τα προηγούμενα χρόνια ακολουθήθηκε η συνήθης τακτική ό,τι γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι στην ομιλία του και μάλιστα στην αρχή της μίλησε για το αντιεμβολιαστικό κίνημα, συνδέοντάς το προφανώς με την αποτυχία της πολιτείας να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη και αποδίδοντας ουσιαστικά ευθύνη και στους πολίτες. Όπως είπε ο κ. Μπασκόζος «…πολλοί ισχυρίζονται και πολλοί διαδίδουν ανακριβέστατα και με επικίνδυνο τρόπο, ότι είναι επικίνδυνο το εμβόλιο γρίπης, έχει σοβαρές παρενέργειες άρα γιατί να το κάνει ο κόσμος που είναι καλά, εφόσον η βλάβη που μπορεί να προκαλέσει είναι μεγαλύτερη από τον κίνδυνο από την ίδια  τη γρίπη. Όταν, όμως, γίνεται επιδημία της γρίπης, όταν μετράμε τους αριθμούς των θανάτων τότε αρχίζουμε και λέμε τα ανάποδα».

Προτεραιότητα η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για το υπ. Υγείας

Την αύξηση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχει θέσει το υπουργείο Υγείας ως ένα από τους βασικούς στόχους της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. 

Σε ό,τι αφορά τη φετεινή χρονιά ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας δήλωσε αισιόδοξος. «Φέτος ελπίζουμε και φιλοδοξούμε και γι αυτό ευχαριστώ ιδιαίτερα την ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, να αλλάξουμε αυτή τη τακτική, δηλαδή να κάνουμε πιο έγκαιρη, πιο δυνατή και πιο αποτελεσματική καμπάνια για την πρόληψη, την αγωγή υγείας και τον εμβολιασμό για την γρίπη. Κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε δωρεάν εμβόλια για τα νοσοκομεία. Εξασφαλίσαμε 10 χιλιάδες εμβόλια για του χώρους φιλοξενίας προσφύγων, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά από εντολή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας. Σε συνάρτηση βέβαια και σε συνδυασμό πάντα, με την προσπάθεια που κάνουν οι Υπουργοί στο Υπουργείο, να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κρεβάτια  μονάδων εντατικής θεραπείας, γι αυτούς που έτσι και αλλιώς θα νοσήσουν και πιθανόν να τα χρειαστούν. Όλα αυτά λοιπόν μαζί αποτελούν την ιδιαιτερότητα ας πούμε της φετινής χρονιάς. Ελπίζουμε να αποδώσει και ξέρετε στο τέλος της χρονιάς θα μετρήσουμε τα αποτελέσματα».

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του κειμένου προτεραιότητα για το υπουργείο φέτος είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του υγειονομικού προσωπικού. «Ο στόχος» εξήγησε ο κ. Μπασκόζος «είναι το χαμηλότατο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού 11%, να διπλασιαστεί τουλάχιστον, να φτάσει στο 25% φέτος. Εάν τα καταφέρουμε και φτάσει, επειδή είμαστε και επιστήμονες, και μετράμε με τους αριθμούς στην πράξη τι έγινε, θα δούμε εάν το καταφέρουμε αυτό».

Ο κ. Μπασκόζος τόνισε την ευθύνη των υγειονομικών στο θέμα του εμβολιασμού τους κατά της γρίπης εξηγώντας ότι θα πρέπει να εμβολιάζονται για δύο λόγους: «Πρέπει να μη μεταδίδουν οι ίδιοι τη νόσο κατά την διάρκεια της άσκησης του επαγγέλματος και δεύτερον, να είναι σε θέση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, την ώρα της επιδημίας».

Το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται πως πλέον γίνεται προτεραιότητα τόσο για το υπουργείο όσο και για τους επίσημους φορείς που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες υγείας. Πρόσφατα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος είχε αναφερθεί στην αξία του εμβολιασμού των υγειονομικών και είχε πει ότι θα προχωρήσει σε εκστρατεία ενημέρωσης μέσα από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους για την ανάγκη εμβολιασμού τους, ενώ θα καταθέσει και προτάσεις προς το υπουργείο για το πώς ενδεχομένως θα μπορούσαν να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να εμβολιάζονται οι γιατροί που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.