ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού

Κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού

Κοινές για την εποχή λοιμώξεις του αναπνευστικού, κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς, συνεπικουρούντων των καιρικών φαινομένων τα οποία πλήττουν τη χώρα μας, είναι αυτά τα οποία προκαλούν εδώ και μία εβδομάδα συνωστισμό 40 - 50 βαρέως πασχόντων στην αναμονή για μία κενή κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου του ΕΣΥ της χώρας μας. Σύμφωνα με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας Νίκο Παπαευσταθίου, ο ως άνω δραματικός συνωστισμός δεν οφείλεται σε περιστατικά επιπλοκών από την γρίπη.

Το ερώτημα, ασφαλώς, είναι τι θα συμβεί εάν προκύψει άμεσα, ο μη γένοιτο, έξαρση της γρίπης στη χώρα μας, έξαρση η οποία θα έχει πιθανώς ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αναμονές για μία κενή κλίνη ΜΕΘ, καθώς αυτές οι αναμονές θα προστεθούν σε εκείνες οι οποίες παρατηρούνται ήδη καθημερινά, λόγω των απλών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Ο Νίκος Παπαευσταθίου υπενθυμίζει, επίσης, ότι μόλις 26 βαρέως πάσχοντες από επιπλοκές της γρίπης έχουν νοσηλευθεί μέχρι σήμερα σε ΜΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) υποστηρίζει σε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: «Δυστυχώς όπως και πέρυσι χάνονται Ασθενείς από τη γρίπη εξαιτίας της έλλειψης κλινών ΜΕΘ. 150 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Είναι κλειστές γιατί πέρυσι ο κος Πολάκης ακύρωσε τις 500 προσλήψεις Νοσηλευτικού και Ιατρικού Προσωπικού που προορίζονταν για την κάλυψη των ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, επειδή η επιλογή του προσωπικού δεν ήταν ελεγχόμενη από τον ίδιο. Εξαιτίας της ακύρωσης του διαγωνισμού χάθηκαν και χάνονται δεκάδες ζωές Ασθενών.

»Χτες 10-1-2017 στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ, την οποία διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ, βρίσκονταν70 Ασθενείς. Παραμένουν διασωληνομένοι στους θαλάμους ή τα ράντζα. Η λίστα αναμονής καθημερινά ανανεώνεται στο ΕΚΑΒ. Πολλοί Ασθενείς που είχαν δηλωθεί την προηγούμενη ημέρα για ΜΕΘ, την επομένη δεν δηλώνονται παρότι δεν εξυπηρετήθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Άλλοι παραμένουν στις λίστες αναμονής για ΜΕΘ πάνω από πέντε ημέρες».