ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Οξύνεται η αντιπαράθεση για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Οξύνεται η αντιπαράθεση για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

 Κύκλοι της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου διαρρέουν τις εξής εξηγήσεις σχετικά με το «πάγωμα» στην έκδοση νέων αδειών λειτουργίας για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) στην Αττική:

 

«Αναμένουμε την έκδοση της κατ' εξουσιοδότησης νόμου υπουργικής απόφασης του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού σχετικά με τον προσδιορισμό των ιατρικών πράξεων οι οποίες θα επιτρέπεται να διενεργούνται στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Έχουμε ρητή και έγγραφη οδηγία από το υπουργείο Υγείας να αναμένουμε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο αναμένεται, σύμφωνα με την πληροφόρησή μας από το υπουργείο Υγείας, να  γνωμοδοτήσει επί του θέματος προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής έχει δεσμευθεί ότι, στην περίπτωση κατά την οποίαν δεν ευοδωθούν οι ως άνω διαδικασίες, θα δώσει λύση. Η Περιφέρεια Αττικής διάκειται ευνοϊκά προς τον θεσμό των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι εμποδίζουν την ανάπτυξή τους, αλλά καταλαβαίνουμε ότι μας «χρησιμοποιούν» προκειμένου να ασκηθεί κάποια πίεση προς επιτάχυνση των διαδικασιών. Άλλοι είναι εκείνοι οι οποίοι δεν επιθυμούν την ανάπτυξη των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας». 

 

Οι ως άνω εξηγήσεις της Περιφέρειας Αττικής προκαλούν την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης ΜΗΝ Γιάννη Δατσέρη, ο οποίος καθιστά σαφές το εξής:

 

«Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, μιλάμε πράγματι για μία άτυπη οδηγία εκ μέρους του υπουργείου Υγείας προς την Περιφέρεια Αττικής. Δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά ένα non paper. Εμείς θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για την άρνηση της Περιφέρειας να εκδώσει άδειες λειτουργίας ακόμη και για εκείνες τις Μ.Η.Ν., οι οποίες έχουν λάβει σφραγίδα έγκρισης από το υπουργείο Υγείας».