ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Όλα τέλεια αλλά το ΕΣΥ... καταρρέει

Όλα τέλεια αλλά το ΕΣΥ... καταρρέει

Στο ΕΣΥ όλα πάνε καλά! Έτσι δεν λένε οι υπουργοί μας; Δεν λένε κάθε τόσο ότι κερδίζουν την μάχη με την υποστελέχωση και τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία;

Ας δούμε μερικά παραδείγματα ευημερίας:

Πανεπιστημιακό νοσοκομείο με δυναμικότητα 650 κλινών, το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, λειτουργεί εδώ και πολλούς μήνες χωρίς ανελκυστήρα! Νομίζετε υπερβάλλουμε; Πάρτε τηλέφωνο και ρωτήστε τους. Γιατροί και  νοσηλευτές κάνουν καθημερινά… γυμναστική ενώ οι ασθενείς που βρίσκονται σε φορείο ή τροχήλατη καρέκλα ή ακόμα είναι ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα περνούν έναν αληθινό Γολγοθά όταν πρέπει να ανέβουν ή να κατέβουν έναν όροφο.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει εδώ και μήνες διαμαρτυρίες αλλά κανείς δεν λύνει το σοβαρό αυτό πρόβλημα που δυσκολεύει το έργο τους αφάνταστα σε καθημερινή βάση. Να επισημάνουμε δε, ότι εκτός από το πρόβλημα με τον ανελκυστήρα, το πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης έχει και πολλές ελλείψεις όπως όλα τα μεγάλα νοσοκομεία. Και το ζήτημα με τον ανελκυστήρα είναι το "κερασάκι στην τούρτα" της ταλαιπωρίας που περνούν εργαζόμενοι, ασθενείς και επισκέπτες.

Μάλιστα, η εικόνα να σηκώνουν 4 άνδρες ένα καρότσι με ασθενή και να το ανεβάζουν αγκομαχώντας  έναν όροφο, είναι καθημερινή και επαναλαμβανόμενη στο δημόσιο αυτό ίδρυμα υψηλών κατά τα άλλα προδιαγραφών και με καταπληκτικούς επιστήμονες.

Στον ‘Αγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης τα προβλήματα είναι πιο απλά: Οι εργαζόμενοι αγόρασαν ήδη πλυντήρια πιάτων, αγόρασαν ψυγείο για τα φάρμακα των ασθενών και αγόρασαν μπογιές και έβαψαν χώρους του νοσοκομείου, ενώ τοποθέτησαν και νέα χερούλια σε βοηθητικά κάγκελα στην είσοδο καθώς τα προηγούμενα είχαν φθαρεί επικίνδυνα...

Στις 17 Μαρτίου στη 1 μ.μ. κάνουν συγκέντρωση στο νοσοκομείο ώστε να αναφερθούν τα προβλήματα και να ζητήσουν -όχι χρήματα- αλλά είδη πρώτης ανάγκης και εθελοντική εργασία για να στηριχτεί το ίδρυμα.

Ετοιμάζονται εξάλλου να αγοράσουν και στολές τραπεζοκόμων και νοσηλευτών καθώς είχαν να αγοραστούν 5 χρόνια τουλάχιστον από το νοσοκομείο και οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους σε άσχημη κατάσταση. Η διοικήτρια βέβαια έχει άλλη άποψη και προσβάλλεται από τα δημοσιεύματα που αναφέρουν το γεγονός,  παραθέτοντας τον προϋπολογισμό του ιδρύματος και τα όσα έχει πράξει. Μπράβο της αλλά δεν αναφερόμαστε σε εκείνη. Αναφερόμαστε σε πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης.

Και κοντά σε όλα αυτά, Σισμανόγελιο- Αμαλία Φλέμινγκ έμειναν ουσιαστικά χωρίς αξονικό τομογράφο:  Την προηγούμενη Πέμπτη 9/3/2017 προσήλθε ασθενής με εγκεφαλικό επεισόδιο στην εφημερία του Σισμανογλείου. Διακομίστηκε στο Αμαλία Φλέμιγκ για αξονική τομογραφία. Ο εκτυπωτής του αξονικού ήταν χαλασμένος. Οι απαντήσεις δόθηκαν προφορικά από το τηλέφωνο και οι γιατροί προβληματίστηκαν για τον τρόπο αντιμετώπισης τους ασθενούς. «Τραγικές καταστάσεις» σχολιάζουν από την ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζουν: «Πώς είναι δυνατόν οι Ιατροί του ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ να χειρουργήσουν ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ή ανευρύσματα κοιλιακής αορτής (εσωτερικές αιμορραγίες) όπως συνέβη πέρυσι, με προφορική ενημέρωση για τα αποτελέσματα της αξονικής...».

 

Μ.Τ.