ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Για τον φόβο των...συνταξιούχων!

Για τον φόβο των...συνταξιούχων!

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Το όνομα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συμπεριλήφθηκε στο επίσημο πρόγραμμα της διεθνούς διημερίδας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την οποία διοργανώνει από χθες η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στο ξενοδοχείο της Αθήνας «Τιτάνια».

Μόνον που ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήγε ποτέ στη διημερίδα, καθώς στην αίθουσα του ξενοδοχείου, η οποία  βρίσκεται δίπλα σε εκείνην στην οποία λαμβάνουν χώρα οι εργασίες της διημερίδας του υπουργείου Υγείας, ήταν χθες σε πλήρη εξέλιξη η γενική συνέλευση των συνταξιούχων οργανώσεων…

Οι άνδρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού, λοιπόν, πρότειναν στον  Αλέξη Τσίπρα να αποφύγει… δυσάρεστες συναντήσεις και, έτσι, αποφασίσθηκε εκείνος να μην εμφανισθεί στη διημερίδα!

 

Μαθήματα από την Κύπρο

 

Ένα σύστημα Υγείας, το οποίο θα γκρεμίζει το «σινικό τείχος» μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα Υγείας και θα στηρίζεται στον προσωπικό γιατρό για κάθε ασφαλισμένο και στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσοκομείου από τους ασφαλισμένους, συνιστά την παρούσα προσπάθεια της κυβέρνησης της Κύπρου.

 

Αυτό επεσήμανε χθες το πρωί ο Κύπριος υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στην διημερίδα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την οποία διοργανώνει από χθες η γενική γραμματεία Δημοσίας Υγείας, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

 

«Πρόκειται για ένα σύστημα καινοτόμο και χωρίς αντιστοιχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ακόμη ο Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος δήλωσε ότι το σύστημα θα χρηματοδοτείται από την άμεση καταβολή των εισφορών των εργαζομένων (2,5% - 3%) και των εργοδοτών (2,5% - 3%), καθώς και από την χρηματοδότηση του κράτους (4,7% - 4,8% επί του κρατικού προϋπολογισμού), με τη συνολική δημόσια δαπάνη για το σύστημα να φθάνει το 1,2 δισ. ευρώ κατ' έτος και με το 1 δισ. ευρώ να προέρχεται από τις εισφορές.

 

Ο Γιώργος Παμπορίδης ανέφερε ακόμη ότι «το σύστημα θα προσφέρει καθολική κάλυψη σε κάθε έναν ο οποίος κατοικεί στην Κύπρο, με μοναδικό κριτήριο την ανάγκη του για λήψη υπηρεσιών Υγείας», ενώ ο ίδιος επεσήμανε ότι ιδιαίτερο βάρος δίδεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με  βάση τις σχετικές οδηγίες του ΠΟΥ, προκειμένου να ελέγχονται οι ροές προς τα νοσοκομεία.

 

Τέλος, ο Γιώργος Παμπορίδης ανέφερε ότι υπάρχει «εισιτήριο» της τάξης των 3 ευρώ για τις ιατρικές επισκέψεις, της τάξης των 7 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και της τάξης των 10 ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, προκειμένου να μην υπάρχει κατάχρηση του συστήματος. 

 

Μήπως να παίρναμε κάποια ταχύρυθμα σεμινάρια εκμάθησης του τρόπου με τον οποίον οι φίλοι μας οι Κύπριοι μετασχηματίζουν πραγματικά τον τομέα της Υγείας, στην κατεύθυνση ενός σύγχρονου, πραγματικά Εθνικού Συστήματος Υγείας; Μήπως;