ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Μείζον θέμα για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων θέτει ο ΣΦΕΕ

Μείζον θέμα για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων θέτει ο ΣΦΕΕ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Dailypharmanews.gr, ως παρανομία, την οποία δεν συζητεί επ' ουδενί να διαπράξει, εισπράττει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός το αίτημα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για μετάθεση της πρώτης για το 2017 ανατιμολόγησης των off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ο ΣΦΕΕ, μάλιστα, προσδιορίζει και χρονικά τη μετάθεση για την 1η Ιουνίου 2017.

Αιτία για την κατάθεση του ως  άνω αιτήματος από τον ΣΦΕΕ, είναι το ενδεχόμενο μεγάλη σειρά off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων να λάβουν κατά την πρώτη για το 2017 ανατιμολόγηση, τιμές χαμηλότερες από εκείνες των γενοσήμων τους, ενδεχόμενο το οποίο ο Σύνδεσμος θεωρεί ως απολύτως βέβαιο.

 

Μάλιστα, ο ΣΦΕΕ έχει προσδιορίσει ακόμη και τις δύο παραγράφους της ισχύουσας υπουργικής απόφασης του Ανδρέα Ξανθού περί γενικής ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων, η συνδυασμένη εφαρμογή των οποίων θα επιφέρει, σύμφωνα πάντα με τον ΣΦΕΕ, το ως άνω ανορθολογικό αποτέλεσμα εις βάρος των τιμών των off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων.

 

Το πρόβλημα, όμως, για τον Ανδρέα Ξανθό και για τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι ότι ο ισχύων νόμος για την γενική ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων προβλέπει ρητώς ότι πρέπει να πραγματοποιούνται δύο γενικές ανατιμολογήσεις των φαρμακευτικών σκευασμάτων κατ' έτος, ενώ, εάν γινόταν αποδεκτό το ως άνω αίτημα του ΣΦΕΕ για μετάθεση της ανατιμολόγησης για τα off patent φαρμακευτικά σκευάσματα, τότε θα επραγματοποιείτο μέσα στο 2017 μόνον μία ανατιμολόγηση, κάτι το οποίο θα συνιστούσε ανοιχτή παρανομία.