ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Αυστηρότερα μέτρα ζητά ο ΙΣΑ για την προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Αυστηρότερα μέτρα ζητά ο ΙΣΑ για την προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Με θέμα «Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία και οι πιθανές επιπτώσεις της στην Υγεία» διοργάνωσε ο ΙΣΑ ημερίδα στην οποία συμμετείχαν καταξιωμένοι επιστήμονες από τον ιατρικό χώρο και όχι μόνο και οι οποίοι έκαναν σχετικές εισηγήσεις.

 

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Σωτήρης Ρηγάκης. Οι εισηγητές τόνισαν την ανάγκη να εξεταστούν ενδελεχώς οι επιπτώσεις της κατάχρησης ασύρματης επικοινωνίας δεδομένου ότι τα στοιχεία που κατατέθηκαν τον ΟΗΕ αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από 220 επιστήμονες που απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας, είναι ανησυχητικά. Συγκεκριμένα έχει παρατηρηθεί αύξηση των εγκεφαλικών όγκων και σβανωμάτων καρδιάς σε πειραματόζωα καθώς και τα αυξανόμενα κρούσματα αυτισμού αλλά και συμπτωμάτων Ηλεκτρικής Υπερευαισθησίας σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, καθιστούν άμεση την λήψη μέτρων αλλά και την εξέταση των επιπτώσεων από τη χρήση της ασύρματης επικοινωνίας.

Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αλλά και του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης,

 

 «Προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού παραμένει η προστασία και η πρόληψη της υγείας των πολιτών. Μαζί με τον ΙΣΑ, θεματοφύλακα της δημόσιας υγείας, προχωρήσαμε σε μία ανοιχτή συζήτηση, για την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις αυτής, στην Δημόσια Υγεία. Η πολιτεία οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, για να προστατέψει τους πολίτες ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, όπου το πλαίσιο έχει γίνει πιο αυστηρό. Πρέπει όμως και ο κάθε χρήστης αυτών των συσκευών, να σέβεται τους κανόνες προστασίας και να μην κάνει κατάχρηση. Οφείλουμε μέσα από την αυτοδιοίκηση και τους ιατρικούς συλλόγους να δούμε που συγκλίνουν οι βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες ισχύουν στις άλλες χώρες και να τις εφαρμόσουμε προς όφελος των πολιτών. Πρόκειται για ένα θέμα ανοιχτό που παρακολουθούμε στενά προκειμένου να κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις».

Υπόμνημα κατέθεσε και ο κ. Μαργαρίτης, καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν.Παπά στο οποίο αναφέρει:

 «Οι επιδράσεις στην υγεία από τις ακτινοβολίες της ασύρματης τεχνολογίας περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικού στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, διαταραχές των λειτουργιών μάθησης και μνήμης. Επίσης άμεσες επιπτώσεις με τη μορφή πονοκεφάλων, έλλειψης συγκέντρωσης, αϋπνίες, διαταραχές μνήμης, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος αλλεργίες κ.τ.λ. αποτελούν καθημερινά συμπτώματα, στους διαμένοντας πλησίον των κεραιών».

Πολύ σημαντική ήταν και η τοποθέτηση της Δρ. Σ Μιχαηλίδη, χημικός πρόεδρος της Επιτροπής Κύπρου για την Προστασία του περιβάλλοντος και της Υγείας των Παιδιών, για τη χρήση ασύρματης επικοινωνίας στα παιδιά, η οποία κατέθεσε και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Κυπριακή κυβέρνηση για την προστασία τους. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην έκθεση των μαθητών κατά τη νηπιακή και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Στα επίπεδα ακτινοβολίας που καταγράφονται στον αστικό ιστό, αναφέρθηκε ο  Δρ Μέτσης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Συγκεκριμένα ο κ. Μέτσης είπε ότι: «Τα πορίσματα μελετών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για τα αρνητικά συμπτώματα στην υγεία, με έμφαση στο σύνδρομο της Ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας που σε κάποιες χώρες έχει πάρει μορφή επιδημίας» και συνέχισε λέγοντας ότι «οι νέες εφαρμογές, όπως η τεχνολογία του 5G και οι έξυπνοι μετρητές που θα αντικαταστήσουν τους αναλογικούς μετρητές της ΔΕΗ, θα αυξήσουν την ακτινοβολία και θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας».

Ο ΙΣΑ εξέδωσε κανόνες ασφαλούς χρήσης της ασύρματης επικοινωνίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση συστήνονται τα εξής:

 

- Χρησιμοποίησε το κινητό τηλέφωνο λογικά και για σύντομα τηλεφωνήματα.

- Παιδιά κάτω των 12 ετών καλό είναι να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.

- Μην βάζεις το κινητό σε επαφή με το κεφάλι σου.

- Μην κάνεις χρήση κινητού στο αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο ή ανελκυστήρα.

- Μην κάνεις χρήση κινητού όταν υπάρχουν μικρά παιδιά ή έγκυες γυναίκες γύρω σου.

- Κράτησε το κινητό μακριά από το σώμα σου.

- Όταν κάνεις χρήση κινητού, κράτα απόσταση από άλλους.

- Μην τοποθετείς το κινητό στην τσέπη σου.

- Την νύχτα κλείνε πάντα το κινητό σου και απενεργοποίησε το Wi Fi.

- Μην παίζεις παιχνίδια στο κινητό τηλέφωνο on-line, βάλτο σε airplane mode.

- Ασύρματα LAN (Wi FI) μπορούν να σε εκθέσουν σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.

- Περιόρισε το Wi Fi και κάνε χρήση σταθερής - ενσύρματης σύνδεσης.

- Όταν το σήμα που δέχεσαι είναι κακό μην τηλεφωνείς.

- Αν έχεις πρόσβαση σε σταθερή γραμμή, κάνε χρήση αυτής κατά προτεραιότητα.

- Απενεργοποίησε επιλογές Wi Fi, Bluetooth και Data, όταν δεν χρησιμοποιούνται.