ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Αυξήθηκε το ποσοστό του ΑΕΠ για την Υγεία αλλά όχι και το ίδιο το ΑΕΠ...

Αυξήθηκε το ποσοστό του ΑΕΠ για την Υγεία αλλά όχι και το ίδιο το ΑΕΠ...

Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε την έκθεσή της για τις δαπάνες υγείας και όπως φαίνεται, αυξήθηκαν μέσα στο 2015. Είδατε εσείς κάποια βελτίωση στα δημόσια νοσοκομεία ή το ΠΕΔΥ; Μάλλον όχι. Το χρήμα δεν ... ρέει στην δημόσια υγεία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΛΣΤΑΤ κάνει λάθος. Το "κλειδί" είναι να δούμε αν το ποσοστό του ΑΕΠ που προορίζεται για την Υγεία και αναφέρεται ότι αυξήθηκε, αναφέρεται στο ίδιο, σε μειωμένο ή αυξημένο  ΑΕΠ...

Το ΑΕΠ της Ελλάδας το έτος 2014 ανήλθε σε 185,6 δισ. Ευρώ και το 2015 ανήλθε σε 185 δισ. Ευρώ. Ταυτόχρονα όμως σημειώθηκε και υποχώρηση στην κατανάλωση κατά 0,1%, και οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 14,4% και οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 8,8% και οι εισαγωγές κατά 12,5%.

 

photo

 

Τα στοιχεία δαπανών υγείας παρουσιάζονται σύμφωνα με τη δομή των πινάκων του 2011, και αφορούν:
- Τη χρηματοδότηση των φορέων στους προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών υγείας (πλευρά της
κατανάλωσης - HP). Εμφανίζεται η χρηματοδότηση που κατέβαλαν οι φορείς τις εγχώριας οικονομίας (Γενική Κυβέρνηση εκτός Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης-ΟΚΑ, ΟΚΑ, νοικοκυριά, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, λοιπές δαπάνες (Μη – Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί - ΜΚΟ, Εκκλησία, κλπ.)) προς τους προμηθευτές (νοσοκομεία, ιατρούς, φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα, κλπ.) (Πίνακας 3 και Διαγράμματα 4 & 5).

 

photo

 

 

photo

 

photo

 

- Τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας ανά χρηματοδοτικό φορέα (πλευρά τις ζήτησης - HF). Εμφανίζεται η χρηματοδότηση που κατέβαλαν οι φορείς τις εγχώριας οικονομίας (Γενική Κυβέρνηση
εκτός ΟΚΑ, ΟΚΑ, νοικοκυριά, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και λοιπές δαπάνες (ΜΚΟ, Εκκλησία, κλπ.)) ανά υγειονομική δραστηριότητα (ενδονοσοκομειακή θεραπεία, υπηρεσίες αποκατάστασης,
μακροχρόνια φροντίδα, φαρμακευτικά και υγειονομικά προϊόντα, κλπ.) (Πίνακας 4 & Διάγραμμα 6).

 

 photo

 

 

photo

- Την κατεύθυνση της χρηματοδότησης για υγειονομική δαπάνη ανά προμηθευτή υγείας και ανά υγειονομική δραστηριότητα (πλευρά της προσφοράς - HC). Εμφανίζεται η κατεύθυνση της χρηματοδότησης για υγειονομική δαπάνη ανά προμηθευτή υγείας (νοσοκομεία, ιατροί, διαγνωστικά κέντρα κλπ.) και ανά υγειονομική δραστηριότητα (ενδονοσοκομειακή θεραπεία, υπηρεσίες αποκατάστασης, μακροχρόνια φροντίδα κλπ.) (Πίνακας 5).

 

photo

Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας παρουσίασε αύξηση 6,2% το 2015 σε σχέση με τις δαπάνες του 2014. Η συνολική ιδιωτική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 0,5% το 2015 ως προς το έτος 2014 (Πίνακας 3 και Διαγράμματα 1 και 2).

 

photo

 

photo

Ως προς την συμβολή του δημόσιου τομέα στην συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας, παρατηρείται αύξηση από 58,0% το έτος 2014, σε 59,1% το έτος 2015. Σε αντίθεση, η συμβολή του ιδιωτικού τομέα της συνολικής χρηματοδότησης για δαπάνες υγείας μειώθηκε από 40,6% το 2014, σε 39,1% το 2015. (Πίνακας 2 και Διάγραμμα 3).

  photo

 

photo