ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Α. Ξανθός: Τι δήλωσε πριν από λίγο στο συνέδριο για το μέλλον της υγείας

Α. Ξανθός: Τι δήλωσε πριν από λίγο στο συνέδριο για το μέλλον της υγείας

«Τώρα, μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής για το χώρο του φαρμάκου. Πιστεύω ότι αυτές τις μέρες θα καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεκτή λύση με τους θεσμούς», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο «The future of Healthcare in Greece», που πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη 5 Απριλίου, στο Intercontinental.

 

Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε αρχικά στο κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποία βρίσκεται η Ευρώπη μετά το BREXIT, με πολλές πολιτικές συγκρούσεις, ενώ επεσήμανε ότι στη χώρα μας, θέλουμε να κλείσουμε σύντομα την εκκρεμότητα της αξιολόγησης.

 

Αναφερόμενος στις αδιαμφισβήτητες αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας στην υγεία και τη φτωχοποίηση της κοινωνίας που προκάλεσε κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας, τόνισε ότι η κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών νομοθετήθηκε για την άρση αυτών των ανισοτήτων.

 

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την υγεία, σημείωσε ο κ. Ξανθός, καταγράφεται μία αντιστροφή της αρνητικής τάσης του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία από το 4,7% του ΑΕΠ το 2014 πήγαμε στο 6,2% για το 2015 και το 2016.

 

Η μέχρι τώρα πολιτική για το φάρμακο ήταν αδιέξοδη

Μέσα στο 2017, θα κάνουμε βήματα για ένα αξιόπιστο μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας που λείπει από τη χώρα μας και θα θεσπίσουμε ένα δικαιότερο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, ενώ παράλληλα πρέπει να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων.

«Οι Κασσάνδρες της καταστροφής του δημόσιου συστήματος υγείας θα διαψευστούν. Η Ελλάδα είναι μία χώρα υγειονομικά ασφαλής» υπογράμμισε ο Υπουργός.

Οι παλιές παθογένειες ναρκοθέτησαν το σύστημα υγείας. Κινηθήκαμε στην κατεύθυνση της ηθικοποίησης και αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας. Οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της χώρας.

 

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται αυτή την ώρα, με την παρουσία τριών Υπουργών και 25 διακεκριμένων Ελλήνων και διεθνών ομιλητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο «The future of Healthcare in Greece»,  πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά, διοργανώνεται από τη Boussias Communication, με τη συνεργασία της ΠΕΦ, του ΣΦΕΕ και του PhRMA Innovation Forum.