ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Γιατί κύριε υπουργέ;

Γιατί κύριε υπουργέ;

Τελευταία στη λίστα ενημέρωσης του υπουργείου τα ΜΜΕ!

 

Από την Κατερίνα Βουρλάκη

 

Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε διάφορα για το 4ο μνημόνιο που αφορά σε ένα μεγάλο του μέρος και στην υγεία. Ωστόσο το υπουργείο τηρεί σιγή ιχθύος.

Κι εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ερώτημα «γιατί κύριε υπουργέ;». Γιατί αφήνετε τα μέσα να αναπαράγουν εικασίες για όσα συζητήθηκαν με τους θεσμούς, , γιατί δεν μας λέτε που ακριβώς έχει καταλήξει η συζήτηση για το φάρμακο που αφορά όλους τους Έλληνες,  γιατί δεν ενημερώνετε τους δημοσιογράφους υγείας με μία οργανωμένη συνέντευξη τύπου, αυτούς δηλαδή που είναι οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι να ενημερώσουν το κοινό;

Αντ’ αυτού αναπαράγονται ειδήσεις οι οποίες αφορούν στο 4ο μνημόνιο, στα υποτιθέμενα μέτρα που θα αφορούν κίνητρα για τους φαρμακοποιούς όσον αφορά στα γενόσημα αλλά και στο κέρδος τους, αναπαράγονται ειδήσεις σχετικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων η οποία λέγεται ότι θα συμπεριλαμβάνει και ελέγχους αλλά και κυρώσεις για τους γιατρούς. Παράλληλα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς προβλέπεται στη νέα συμφωνία για τα ΜΗΣΥΦΑ, οι τιμές των οποίων απελευθερώνονται -ενώ δημιουργείται Παρατηρητήριο Τιμών-αλλά ταυτόχρονα θα απελευθερωθούν και τα σημεία πώλησης τους, καθιστώντας το φαρμακείο μη αποκλειστικό σημείο πώλησης, ενώ στα θέματα που συζητήθηκαν υποτίθεται ότι συμπεριλαμβάνεται και το ωράριο των φαρμακείων με κύριο θέμα το άνοιγμα τους περισσότερες Κυριακές, έως και όλες.

Επίσης στα θέματα που είναι ακόμη ανοιχτά περιλαμβάνονται η συζήτηση για το clawback και τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ αλλά και οι παραπομπές ασθενών στη δευτεροβάθμια φροντίδα.

Παρόλα αυτά, αν και όλα τα παραπάνω αφορούν ασθενείς, φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακοποιούς, δηλαδή όλο το σύστημα της δημόσιας υγείας, η ενημέρωση μέχρι σήμερα είναι μηδενική και προκρίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης η επιλεκτική ενημέρωση.

Ότι και εάν διαβάσετε μέχρι σήμερα δεν καθιστά επίσημη ενημέρωση αλλά προσωπικές «πηγές» ή υποθέσεις.

Και απορούμε που βρίσκεται ο πολίτης μέσα σε όλα αυτά. Ο απλός πολίτης που απλώς του ανακοινώνονται μέτρα και υποτιθέμενα αντίμετρα, χωρίς κανείς να του έχει εξηγήσει ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα στη διαχείριση της υγείας του.

Να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο μέσα στην εβδομάδα; Το παρελθόν δεν δείχνει ότι η τακτική στο μέλλον θα αλλάξει. Η ενημέρωση έχει περάσει από τους δημοσιογράφους, προφανώς σε άλλα «μέσα» τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά της Μαζικής Ενημέρωσης.

Λίγο πριν τις 06:00 τα ξημερώματα ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι επήλθε συμφωνία με τους δανειστές. Ποια συμφωνία και τι περιλαμβάνει στον κρίσιμο τομέα της υγείας δεν το γνωρίζει αναλυτικά κανείς.

Να ευχηθούμε κάποια στιγμή να ενημερωθούν και οι απόλυτα υπεύθυνοι για την ενημέρωση!