ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, άραγε;

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, άραγε;

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Δεν είναι να πανηγυρίζει κανείς με την νέα συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και κουαρτέτου των δανειστών της χώρας μας. Δεν είναι να πανηγυρίζει κανείς όσον αφορά τα θέματα τα οποία αφορούν τον τομέα των φαρμακοποιών και την τύχη τόσο των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) όσο και των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ), της νέας, δηλαδή, υποκατηγορίας των ΜΥΣΥΦΑ.

Ότι συμφωνήθηκε είναι υπό την αίρεση της πλήρους εφαρμογής τους, ειδάλλως…

Συγκεκριμένα, μία συμφωνία, η οποία παραδίδει όλη την σχετική πρωτοβουλία στην φαρμακοβιομηχανία και μόνον και ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση όλων των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), φαίνεται ότι «πέτυχε» η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με τους επικεφαλής του κουαρτέτου...

 

Έτσι, εάν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο δεν έχει πάει στα σούπερ μάρκετ το σύνολο των 216 Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ), τότε θα ισχύσει αυτομάτως η πλήρης απελευθέρωση τιμών και των σημείων πώλησης για τα περίπου 1.510 ΜΥΣΥΦΑ!

 

Με άλλα λόγια αν δούμε την πραγματική πολιτική διάσταση της ως άνω συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών, εάν η φαρμακοβιομηχανία επιθυμεί όλα τα ΜΥΣΥΦΑ, και όχι μόνον τα ΓΕΔΙΦΑ, να πάνε στα σούπερ μάρκετ, δεν έχει παρά να κωλυσιεργήσει μέχρι τα άκρα, προκειμένου να πέσει στο κενό όλη η προσπάθεια για την αποκλειστική έξοδο των 216 ΓΕΔΙΦΑ στα σούπερ μάρκετ...

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά, λοιπόν, η σημερινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού με το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), η οποία έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει στις 4.30 μ.μ., με τα ως άνω θέματα για τα ΜΥΣΥΦΑ και τα ΓΕΔΙΦΑ σε πρώτο πλάνο.