ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Απουσία Μηχανισμού Έλεγχου Διακομιδών ΕΚΑΒ επισημαίνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Απουσία Μηχανισμού Έλεγχου Διακομιδών ΕΚΑΒ επισημαίνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Την απουσία μηχανισμού ελέγχου και αξιολόγησης της αναγκαιότητας διακομιδών, πλωτών διακομιδών και αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, επισημαίνει σε ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστας Μπαργιώτας και ζητά τη θεσμοθέτηση σχετικού ελεγκτικού μηχανισμού.

 

Μάλιστα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη τόνισε ότι πρόκειται για χρηματοδότηση σε «βαρέλι δίχως πάτο» και πρότεινε να αλλάξει συλλήβδην η κουλτούρα των διακομιδών, και όλα αυτά σε ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (27 Απριλίου) από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, σχετικά με το ΕΚΑΒ, παρουσία της διοίκησης του.

 

Ειδικότερα, ο βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας υποστηρίζει ότι το βασικό πρόβλημα του ΕΚΑΒ, για το οποίο δεν γίνεται καμία συζήτηση, είναι η παντελής απουσία μηχανισμού ελέγχου και αξιολόγησης της αναγκαιότητας των διακομιδών. «Για τις διακομιδές ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από τα νησιά προς τα αστικά κέντρα και από την επαρχία προς τα μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, κανείς, στην πραγματικότητα, δε γνωρίζει, εάν όντως ήταν αναγκαίες, εάν έπρεπε να γίνουν με πλωτό ή εναέριο μέσο, εάν το κόστος των διακομιδών είναι μεγαλύτερο από την πρόσληψη ενός ειδικού κοκ. Και παρά τον πακτωλό χρημάτων που έχουν δαπανηθεί για τηλεϊατρική και επικοινωνία των νοσοκομείων απομακρυσμένων νησιών με το κέντρο, δεν λειτουργεί αποτελεσματικά κανένα σύστημα, με αποτέλεσμα πολλές διακομιδές να γίνονται λόγω ευθυνοφοβίας ή ελλιπούς εκπαίδευσης και απουσίας υποστήριξης από το κέντρο», επισημαίνει ο Βουλευτής στην ερώτηση που κατέθεσε.

 

Ρωτά, λοιπόν, ο βουλευτής Λάρισας τους συναρμόδιους Υπουργούς:

  • Εάν θα υπάρξει σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια της αναγκαιότητας των διακομιδών, των πλωτών διακομιδών και των αεροδιακομιδών, με παράλληλο πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού του ΕΚΑΒ.
  • Εάν θα υπάρξει πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαίδευσης του προσωπικού του ΕΚΑΒ και του ΕΣΥ, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος των μη αναγκαίων διακομιδών, πλωτών διακομιδών και αεροδιακομιδών.
  • Εάν θα υπάρξει ενεργοποίηση, και όπου απαιτείται συντονισμός και βελτίωση, των συστημάτων τηλεϊατρικής και • Ζητά, τέλος, να προσκομιστούν στοιχεία για την τελευταία πενταετία, αναφορικά με τις διακομιδές της περιόδου 2012-2016 και το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΚΑΒ για το ίδιο διάστημα.