ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ιδιωτικές κλινικές μόνο για λίγους

Ιδιωτικές κλινικές μόνο για λίγους

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο αλλά και το όραμα του Ανδρέα Ξανθού, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία και να εξορθολογιστούν, με το προβλεπόμενο ποσό των 235 εκ. ευρώ που έχει τεθεί ως όριο για τον ΕΟΠΥΥ σε σχέση με τα νοσήλια.

 

Για να επιτευχθεί αυτό, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές και στις μέχρι σήμερα ελεύθερες επισκέψεις σε θεραπευτήρια, με την εισαγωγή ηλεκτρονικής πλατφόρμας και στο σύστημα για την καταγραφή των παραπεμπτικών αλλά και την υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό ή το δημόσιο νοσοκομεία σε οποιοδήποτε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν διαθέτει παραπεμπτικό και –προφανώς-ιδιωτική ασφάλεια, θα υποχρεούται να καλύψει μόνος του όλο το κόστος.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία από τον Ιούνιο ενώ μέχρι το Νοέμβριο του 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των περιστατικών.

Παρά το γεγονός ότι το μέτρο θα μειώσει την πρόσβαση ασθενών στα θεραπευτήρια, από την άλλη θα επιβαρύνει κατά πολύ το δημόσιο τομέα οποίος είναι ήδη επιβαρυμένος τόσο από τους ανασφάλιστους όσου και από τους μετανάστες.  Πως θα καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών που αυτή τη στιγμή καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα; Από την άλλη πλευρά, τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που οι περισσότερες σήμερα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και λόγω των χρεών του δημοσίου; Πως θα καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και αναλώσιμα στα δημόσια νοσοκομεία που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία τους ακόμη και σήμερα, με τον υπάρχοντα όγκο ασθενών;

Όπως είχαμε αναφέρει και τις προηγούμενες εβδομάδες, το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την καταγραφή σε κάθε περιοχή των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στις τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ) με τους υπάρχοντες ιατρούς του δημόσιου συστήματος αλλά και με νέες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς. Έτσι την ευθύνη για το ποιος παραπέμπεται την αναλαμβάνουν οι συγκεκριμένοι γιατροί.

Δεν μένει παρά να δούμε μέσα στους επόμενους μήνες αν θα υλοποιηθεί και πως το πλάνο του υπουργείου.