ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Μυστηριώδης ασθένεια, που παρουσιάζει κοινά με τη μηνιγγίτιδα, εμφανίστηκε στη Λιβερία

Μυστηριώδης ασθένεια, που παρουσιάζει κοινά με τη μηνιγγίτιδα, εμφανίστηκε στη Λιβερία

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τα ιατρικά δείγματα από τέσσερα από τα θύματα μιας μυστηριώδους νόσου που εμφανίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες στη Λιβερία, και η οποία αρχικά είχε προκαλέσει σύγχυση και στους επιστήμονες, έχουν βγει θετικά στα τεστ για έναν τύπο μηνιγγίτιδας, δήλωσε χτες Δευτέρα, η υπουργός υγείας της χώρας, Δρ Bernice Dahn.

Μέχρι τώρα, έχουν αναφερθεί συνολικά 31 περιπτώσεις της λεγόμενης ασθένειας μυστηρίου, μεταξύ των οποίων 13 θάνατοι σε ένα ξέσπασμα που συνδέεται με τη συμμετοχή στην κηδεία ενός θρησκευτικού ηγέτη.

 Αν και τα συμπτώματα είναι διαφορετικά από τον Ebola, ωστόσο, οι ξαφνικοί θάνατοι επανέφεραν την ανησυχία για ένα ξέσπασμα της τροπικής ασθένειας, που έλαβε τέλος λιγότερο από ένα χρόνο πριν, και η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, είχε εξαπλωθεί μέσω τελετουργιών ταφής.

 Τα επτά δείγματα από τα άτυχα θύματα αποδείχτηκαν θετικά για το Neisseria meningitis, ένα ιδιαίτερα μεταδοτικό τύπο βακτηριδίων, όπως δήλωσε η Δρ Bernice Dahn στους δημοσιογράφους, χτες.

 «Βάσει αυτών των αρχικών αποτελεσμάτων από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC), πιστεύουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πιθανό ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στο Sinoe, το οποίο εξαπλώθηκε στις κομητείες Montserrado και Grand Bassa», πρόσθεσε η υπουργός, κάνοντας έκκληση για ψυχραιμία.

 Τέλος, ανέφερε ότι περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει τις επιλογές για μαζικούς εμβολιασμούς κατά της ασθένειας, που χαρακτηρίζονται από διόγκωση των μεμβρανών στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.