ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Τα «καυτά» σημεία της διαπραγμάτευσης για την υγεία

Τα «καυτά» σημεία της διαπραγμάτευσης για την υγεία

Προαπαιτούμενο η σύνδεση των δελτίων τιμών με τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών! Κάθε Μάιο και Νοέμβριο θα εκδίδεται νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και θα μειώνει τις φαρμακευτικές δαπάνες

 

Τουλάχιστον τρία πολύ "καυτά" προαπαιτούμενα, τα οποία περιλαμβάνονται στη συμφωνία με το κουαρτέτο, κρύβει η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας!

 

Πρόκειται για την περαιτέρω μείωση - βελτίωση της διαχείρισης  την ονομάζει η συμφωνία - στις δημόσιες δαπάνες για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς και την περαιτέρω μείωση της δημόσιας εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, με «εργαλείο» την έκδοση νέων δελτίων τιμών φαρμάκων κάθε Μάιο και Νοέμβριο, τα οποία θα μειώνουν, προφανώς, τη δημόσια εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη κατά το ποσοστό της μείωσης στις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα.

 

Επίσης, πρόκειται για την κατάργηση όλων των περιορισμών στο μέγεθος και το είδος των καταστημάτων τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές, προαπαιτούμενο το οποίο απειλεί μεταξύ άλλων, προφανώς, τον κλάδο των φαρμακοποιών...

 

Τέλος, ένα προαπαιτούμενο, το οποίο χρήζει τεχνικής εξήγησης για να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει, είναι η μεταφορά του παθητικού του ΙΚΑ στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

 

Λέγαμε για να λέμε έως σήμερα: Το Α δελτίο τιμών φαρμάκων «θα εξοικονομήσει» 100 εκατ. ευρώ το χρόνο για το δημόσιο.  Το Β δελτίο τιμών φαρμάκων «θα εξοικονομήσει» άλλα 120 εκατ. ευρώ το χρόνο για το δημόσιο.

 

 

Μάλλον δεν είχαμε καταλάβει καλά! Όσο κι αν ήταν το ποσοστό και ο απόλυτος αριθμός της μείωσης στις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων με το Α ή το Β δελτίο τιμών φαρμάκων, το δημόσιο δεν εξοικονομούσε μέχρι σήμερα ΤΙΠΟΤΕ, αφού τα πλαφόν της δημόσιας εξωνοσοκομειακής και της δημόσιας νοσοκομειακής δαπάνης παρέμενε σταθερό. Το δημόσιο και ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθούσαν να καταβάλλουν τα δύο αμετακίνητα πλαφόν! Ότι πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ πριν το Α ή το Β δελτίο τιμών φαρμάκων, το ίδιο ποσό πλήρωνε και μετά την έκδοση του Α και του Β δελτίου τιμών φαρμάκων.

 

Τι ζήτησε και πέτυχε τώρα το κουαρτέτο; Το εξής αυτονόητο: Τα πλαφόν για τη δημόσια εξωνοσοκομειακή και τη δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη θα μειώνονται κατά το ποσοστό της μείωσης στις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων, τις οποίες θα επιφέρει κάθε νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο θα εκδίδεται κάθε Μάιο και Νοέμβριο.

 

Έτσι, ας αποχαιρετήσουμε για πάντα το πλαφόν του 1,945 δισ. ευρώ! Θα κατεβαίνουμε σιγά - σιγά τα «σκαλοπάτια», αρχής γενομένης με το επικείμενο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων...