ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου στην Αγγλία διαγνώστηκαν ως περιστατικά έκτακτης ανάγκης

Το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου στην Αγγλία διαγνώστηκαν ως περιστατικά έκτακτης ανάγκης

Περισσότερο από το ένα τρίτο (34%) των ασθενών με καρκίνο που είχαν διαγνωσθεί ως επείγουσα κατάσταση στην Αγγλία δεν είχε επισκεφθεί τον οικογενειακό ιατρό τους νωρίτερα, σύμφωνα με έρευνα της Cancer Research UK που δημοσιεύθηκε στο British Journal of General Practice, γεγονός που παρεμποδίζει τις πιθανότητες τους να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία τους.

Εξετάζοντας τα δεδομένα από περισσότερους από 4.600 ασθενείς με 18 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, οι ερευνητές από το UCL, το Πανεπιστήμιο του Cambridge, το Πανεπιστήμιο του Exeter και το δημόσιο σύστημα υγείας της Αγγλίας διαπίστωσαν ότι μεταξύ εκείνων που παρουσιάστηκαν ως επείγοντα περιστατικά, άνδρες, ηλικιωμένοι και άτομα από πιο υποβαθμισμένες περιοχές ήταν πιθανότερο να μην είχαν προηγούμενη επίσκεψη σε οικογενειακό ιατρό.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 23% των ασθενών επισκέφθηκε τον οικογενειακό ιατρό τους τρεις ή περισσότερες φορές πριν διαγνωσθεί ως έκτακτη ανάγκη, παρόλο που μερικοί είχαν καρκίνους που είναι πιο δύσκολους στο να αναγνωριστούν, όπως το μυέλωμα και ο καρκίνος του πνεύμονα, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένας λόγος γι’ αυτό.

Κάποιοι άνθρωποι είχαν επίσης συμπτώματα σε νεαρή ηλικία που μπορεί να κάνουν τη διάγνωση του καρκίνου λιγότερο πιθανή λόγω της σύνδεσής του με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή μπορεί να είχαν συμπτώματα που είναι πιο ασυνήθιστα, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Αυτά τα ευρήματα μας λένε ότι ορισμένοι ασθενείς που διαγνώστηκαν ως έκτακτα περιστατικά μπορεί να μην αντιδρούν σε προειδοποιητικά συμπτώματα που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν να επισκεφτούν τον οικογενειακό ιατρό τους. Υπάρχει επίσης μια σειρά από άλλους παράγοντες που μπορεί να είναι στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, πολλοί ηλικιωμένοι ασθενείς μπορεί να δυσκολεύονται να μπουν στη διαδικασία μιας χειρουργικής επέμβασης ή να έχουν άλλες καταστάσεις που θα τους εμπόδιζαν να αναζητήσουν ραντεβού, όπως η άνοια», σημειώνει ο Δρ. Γεώργιος Λυρατζόπουλος, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές που εδρεύει στο UCL. Σύμφωνα με τον Δρ Λυρατζόπουλο αυτό δείχνει ότι είναι ανάγκη να διερευνηθούν όλοι οι λόγοι για τους οποίους οι καρκίνοι διαγιγνώσκονται αργά, όπως επίσης και το ότι η καθυστερημένη διάγνωση είναι πιο περίπλοκη από ό, τι παρουσιάζεται συχνά, καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι καρκίνοι εντοπίζονται αργά».

Η Δρ Julie Sharp, επικεφαλής στις πληροφορίες για την υγεία στο Cancer Research UK, δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο και τον χρόνο που γίνεται η διάγνωση του καρκίνου.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την ευαισθητοποίηση για τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου και να βοηθήσουμε να καταργηθούν τα εμπόδια που εμποδίζουν τους ανθρώπους να δουν τον οικογενειακό γιατρό τους νωρίτερα, ενώ οι οικογενειακοί ιατροί χρειάζονται καλύτερη πρόσβαση στις σωστές εξετάσεις και διαδρομές παραπομπής, αν θέλουμε να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό» τόνισε.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια το ποσοστό των καρκίνων που διαγνώστηκαν ως έκτακτη ανάγκη μειώθηκε από 25% σε 20% και ένα υψηλότερο ποσοστό ασθενών διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο της νόσου», δήλωσε η καθηγήτρια Helen Stokes-Lampard, στο Royal College of GPs, σχολιάζοντας τα ευρήματα.

«Ωστόσο, όπως δείχνει η μελέτη αυτή, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι ασθενείς που φαίνεται να ξεχνούν ή να αγνοούν τα ανησυχητικά συμπτώματα μέχρι να είναι αρκετά σοβαρά για να τους στείλουν για εξετάσεις. Δεν βλέπουν καθόλου τον οικογενειακό γιατρό τους και, αντίθετα, διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο ως έκτακτη ανάγκη, η οποία είναι γνωστό ότι μειώνει τις πιθανότητες καλής έκβασης».