ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Τα Τ κύτταρα «αποκτούν γνώση» για να πολεμήσουν το μεταστατικό καρκίνο

Τα Τ κύτταρα «αποκτούν γνώση» για να πολεμήσουν το μεταστατικό καρκίνο

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τα Τ κύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων, αλλά ελάχιστα ήταν μέχρι τώρα γνωστά για το ρόλο τους στον αγώνα κατά των μεταστατικών όγκων. Σε νέες έρευνες που διενεργήθηκαν από το Ινστιτούτο Garvan, οι ερευνητές εντόπισαν τα ανοσιακά κύτταρα στο σώμα, αφού είχαν αλληλεπιδράσει με κύτταρα του όγκου για να ανιχνεύσουν τις κινήσεις των Τ κυττάρων.

 Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη «φωτομετατροπή» για να ανιχνεύσουν την κίνηση των Τ κυττάρων, προσθέτοντας φθορίζουσες ενώσεις, έτσι ώστε τα κύτταρα που διέρχονταν από καρκινικά κύτταρα να εμφανίζονται κόκκινα, ενώ τα γύρω κύτταρα να εμφανίζονται πράσινα.

 Από τα ευρήματα, διαπιστώθηκε ότι τα Τ κύτταρα, ιδιαίτερα εκείνα που σχετίζονται με την καταστροφή του όγκου, ήταν πιθανότερο να εξέρχονται από τα καρκινικά κύτταρα και, αμέσως μετά, βρέθηκαν να ταξιδεύουν μέσω των λεμφαδένων για να επιτεθούν σε όγκους που βρίσκονταν σε άλλα όργανα του σώματος.

 Αυτή είναι μία κρίσιμη πληροφορία για τους επιστήμονες που προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο, όταν δηλαδή έχει εξαπλωθεί σε πολλαπλά σημεία σε όλο το σώμα, γεγονός που μειώνει σημαντικά την πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς. Οι ανοσοθεραπείες, που εκμεταλλεύονται το ανοσοποιητικό σύστημα, γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές και δημοφιλείς στη θεραπεία καρκίνων και αυτό μπορεί να αποδειχθεί μέρος του παζλ για να εξακριβωθεί ακριβώς πώς συμβαίνει αυτό.

 Η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Tatyana Chtanova, εξήγησε τι συμπεραίνεται από τα ευρήματα: «Αυτό που υποπτευόμαστε ότι συμβαίνει είναι ότι τα Τ κύτταρα μέσα στον όγκο «αποκτούν γνώσεις» για τον καρκίνο που τα βοηθά να αναζητήσουν και να καταστρέψουν τα κύτταρα του όγκου. Το πιθανότερο είναι τα κύτταρα Τ να αφήνουν έναν όγκο και μετακινούνται σε άλλο, χρησιμοποιώντας τη νέα τους γνώση για να επιτεθούν σε καρκινικά κύτταρα σε ένα δεύτερο όγκο».

 Το επόμενο βήμα για την έρευνα θα είναι να προσδιοριστεί αν μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των Τ κυττάρων που είναι σε θέση να εξέλθουν από τα κύτταρα του όγκου. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των Τ κυττάρων που εξέρχονται από τα καρκινικά κύτταρα, τόσο μεγαλύτερος αριθμός θα μπορούσε να ταξιδέψει στο σώμα για να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα σε άλλες θέσεις.