ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

«Διορθωτικές κινήσεις» σκέφτεται να κάνει ο Α. Ξανθός στην υγεία

«Διορθωτικές κινήσεις» σκέφτεται να κάνει ο Α. Ξανθός στην υγεία

Κατά τις συζητήσεις στη Βουλή για την ψήφιση των νέων μέτρων ο Α. Ξανθός παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές σε αρκετά ζητήματα που αφορούν την υγεία.

Είναι προφανές πως τα νέα μέτρα συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο την επιχειρηματικότητα αλλά και την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και κυρίως στα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα, η τιμολόγηση των οποίων βρίσκεται στον αέρα εδώ και 1,5 χρόνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα τους σε σωστή τιμή και οι φαρμακοβιομηχανίες να υφίστανται ζημιά όπως και όλο το σύστημα. Με δεδομένο ότι στην τελευταία συζήτηση με τους δανειστές και την τρόικα τέθηκε στο τραπέζι το θέμα της συζήτησης για τα καινοτόμα φάρμακα, ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε στη Βουλή ότι θα προχωρήσει η διαδικασία, αρχής γενομένης από τα φάρμακα της Ηπατίτιδας όπου όπως τόνισε, η επιτροπή διαπραγμάτευσης του  ΕΟΠΥΥ έχει καταλήξει για το θέμα. Μετά την ηπατίτιδα οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και για άλλα φάρμακα τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα.

Ωστόσο το θέμα των απαραίτητων «διαρθρωτικών αλλαγών» δεν εξαντλείται στα καινοτόμα φάρμακα αλλά αφορά και τις τιμές των γενοσήμων, των off patent φαρμάκων, των φαρμάκων υψηλού κόστους αλλά και του rebate, με τις φαρμακοβιομηχανίες να καλούνται να πληρώσουν ακόμη μεγαλύτερο ποσό, την ώρα που οι τιμές των φαρμάκων πέφτουν πιο χαμηλά από ποτέ. Ειδικότερα όμως για τα καινοτόμα φάρμακα τα νέα  δεδομένα υποχρεώνουν σε υποχρεωτικό rebate για την ένταξη τους στη θετική λίστα το οποίο από 5% αναμένεται να φτάσει στο 25% (!).

Όσον αφορά τα γενόσημα φάρμακα, πηγές αναφέρουν ότι το θέμα βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση, διότι ναι μεν η τρόικα ζητά την αύξηση των γενοσήμων στην αγορά να φτάσει το 60% έως το Μάρτιο του 2018, ωστόσο οι φαρμακοβιομηχανίες δηλώνουν δυσαρεστημένες ενώ τα κίνητρα στους φαρμακοποιούς, για την προώθηση περισσότερων γενοσήμων, δεν αρκούν.