ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Συνεχίζονται οι κλοπές ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία της χώρας!

Συνεχίζονται οι κλοπές ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία της χώρας!

Τα περιστατικά κλοπών ιατρικών μηχανημάτων στον Άγιο Σάββα και στο Νοσοκομείο του Βόλου, δεν ήταν αρκετά για να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας στα δημόσια νοσοκομεία και αυτό φαίνεται να το γνώριζαν οι άγνωστοι κλέφτες που «επισκέφτηκαν» ανενόχλητοι, χτες το πρωί, τα νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας.

Συγκεκριμένα, κλοπή ιατρικού εξοπλισμού σημειώθηκε τη Δευτέρα το πρωί, από το Γαστρεντερολογικό Εξωτερικό Ιατρείο της Πανεπιστημιακής κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Κλάπηκαν δύο γαστροσκόπια και δύο κολονοσκόπια, τα δύο ήταν λειτουργικά και τα άλλα ήταν σε διαδικασία να επισκευαστούν.

 

Η αξία των κλεμμένων ανέρχεται περίπου στις 15.000 ευρώ και αυτό λόγω παλαιότητας, ενώ για να τα αντικαταστήσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με καινούρια θα απαιτηθούν περίπου 80.000 ευρώ.

Πέραν της οικονομικής ζημιάς, πρόβλημα εντοπίζεται και στα προγραμματισμένα ραντεβού των ασθενών που ακυρώθηκαν από χτες, ενώ από τη διοίκηση εξετάζονται τρόποι για την επίλυση του προβλήματος.

 

Την υπόθεση διερευνά η Ασφάλεια Λάρισας. Κατατέθηκε μήνυση κατ’ αγνώστων από το διοικητή του Νοσοκομείου, ενώ διεξάγεται και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.  

 

Περίπου την ίδια ώρα, τη Δευτέρα το πρωί, έγινε γνωστή και η διάρρηξη και κλοπή μηχανημάτων του Βρογχοσκοπικού και Γαστρεντερολογικού Εργαστηρίου, τα οποία βρίσκονται στον 4ο όροφο του Γ.Ν Λαμίας. Πιστοποιήθηκε η κλοπή δύο Κολονοσκοπίων και ενός Γαστροσκοπίου από το Γαστρεντερολογικό Εργαστήριο καθώς και ενός Βρογχοσκοπίου από το Βρογχοσκοπικό Εργαστήριο.

 

Πολάκης: Η σύλληψη των μελών της οργανωμένης σπείρας είναι θέμα ημερών!

Σε διάστημα λοιπόν, μίας εβδομάδας, χτυπήθηκαν μεγάλα 4 νοσοκομεία της χώρας και μάλιστα το ένα – ο Άγιος Σάββας – δίπλα ακριβώς στην Αστυνομική Διεύθυνση  Αθηνών! Μετά τις αλλεπάλληλες κλοπές,

ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έκανε λόγο για οργανωμένη σπείρα.

«Τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται σε εξέλιξη δράση οργανωμένης σπείρας, η οποία διαρρηγνύει κλινικές ή τμήματα δημόσιων νοσοκομείων και υπεξαιρεί συγκεκριμένου είδους ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος χρησιμοποιείται καθημερινά και σε ευρεία κλίμακα για την εξέταση ασθενών. 

 Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τους διοικητές των νοσοκομείων, έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των ραντεβού ασθενών, στα πληγέντα νοσοκομεία, αλλά και τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, με το υπάρχον δυναμικό υπηρεσιών φύλαξης, στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι έρευνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η σύλληψη των μελών της οργανωμένης σπείρας είναι θέμα ημερών» τόνισε ο κ. Πολάκης

 

Ποιοι είναι οι δράστες

Πολλά είναι τα σενάρια που ακούγονται για τη συμμορία δραστών που χτυπά τα ελληνικά νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες. Προφανώς, οι δράστες απευθύνονται για την πώληση των κλοπιμαίων σε ξένους υποψηφίους προς οργάνωση ιδιωτικών ιατρείων ή και ενδοσκοπικών κέντρων στο εξωτερικό, καθώς τα μηχανήματα φέρουν σειριακούς αριθμούς και δεν είναι δυνατόν να διατεθούν στην ελληνική αγορά. Ακούγονται σενάρια για εξοπλισμό ιατρείων σε βαλκανικές χώρες αλλά και για χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Το τελευταίο αυτό σενάριο στηρίζεται στο σκεπτικό ότι στις χώρες αυτές είναι κατεστραμμένα πλέον τα περισσότερα αντίστοιχα μηχανήματα, τα οποία είναι απαραίτητα για την περίθαλψη τραυματιών.