ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ιάσων Φωτήλας: «Και στην Υγεία, οι πολίτες νιώθουν απογοητευμένοι και εξαπατημένοι από την κυβέρνηση»

Ιάσων Φωτήλας: «Και στην Υγεία, οι πολίτες νιώθουν απογοητευμένοι και εξαπατημένοι από την κυβέρνηση»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή συζήτηση του dailypharmanews.gr με τον βουλευτή Αχαΐας και αναπληρωτή τομεάρχη της Ν.Δ. Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος δεν έχει πολλές μέρες που ανέλαβε καθήκοντά στον νέο του ρόλο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και στην Υγεία, μας εξηγεί μεταξύ άλλων, οι πολίτες νιώθουν απογοητευμένοι και εξαπατημένοι εκ μέρους της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

 

Συνέντευξη στον Βασίλη Βενιζέλο

 

  1. Κύριε Φωτήλα, συμμετείχατε στην κοινοβουλευτική συζήτηση του νόμου για την «διοικητική αναδιοργάνωση» της Ψυχικής Υγείας. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η παρούσα κατάσταση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας;

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως σε όλα τα νομοσχέδια έτσι και σε αυτό, δεν ασχολείται με το πώς θα επιλύσει τα προβλήματα των πολιτών αλλά κυρίως με το πώς θα φτιάξει νέα γραφειοκρατία ώστε να βολέψει τα δικά της παιδιά. Δεν μου προξενεί   εντύπωση λοιπόν ότι και στον πολύ ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας συμπεριφέρθηκε με την παλαιά νοοτροπία.

Επίσης, σας θυμίζω πως στο νομοσχέδιο αυτό φτιάχτηκε και μία ανώνυμη εταιρεία, η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.Α.Ε.),  που θα μπορεί χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο, χωρίς καμία διαφάνεια, να παύει, να διορίζει, να κάνει τα πάντα, «κατά παρέκκλιση κάθε κείμενης διάταξης», όπως εκ νέου ψήφισαν και έχει γίνει πια συνήθεια στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είναι εξοργιστική η συνεχόμενη παραβίαση κάθε νόμιμης διαδικασίας.

  1. Νομίζετε ότι αυτή η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της οριστικής κατάργησης των ψυχιατρικών ασύλων ή αναπαράγει τη σημερινή κατάσταση, ενάντια ακόμη και στις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι της Κομισιόν;

 

Είναι προφανές ότι συμβαίνει το δεύτερο κ. Βενιζέλο.  Η κυβέρνηση δηλαδή ασχολείται με δευτερεύοντα ζητήματα και όχι με το πως θα προωθήσει την αποασυλοποίηση. Κατά αυτόν τον τρόπο όμως, όχι μόνο πάει ενάντια στην Ευρώπη και τις υποχρεώσεις μας προς αυτήν αλλά, κυρίως, αναπαράγει τα πιο συντηρητικά μοντέλα αντιμετώπισης των ψυχικώς νοσούντων συμπολιτών μας.

  1. Πως θα χαρακτηρίζατε την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου; Είστε ικανοποιημένος;

Aκόμα και πριν αναλάβω αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας, είχα δει την απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και κυρίως τον κ. Πολάκη, που προτιμούσε να πίνει φραπέ στο κυλικείο της Βουλής και την ίδια ώρα να μην προσέρχεται να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών επικαλούμενος φόρτο εργασίας!

Επιπλέον, ο κ. Πολάκης στην πρόσφατη ενημέρωση που μας έκανε στην Επιτροπή της Βουλής για το ΕΚΑΒ και τα ασθενοφόρα επικαλέστηκε ακόμα και το ιδιαίτερο έδαφος της χώρας μας (!!!) για να δικαιολογήσει την αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών, πέραν του χιλιοφορεμένου μοτίβου για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι πολίτες όμως έχουν προ πολλού σταματήσει να τους πιστεύουν.

  1. Κάποιοι ανεξάρτητοι παρατηρητές σημειώνουν ότι η Ν.Δ. ασκεί μεν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά ο προγραμματικός της λόγος για την Υγεία δεν περιλαμβάνει, δεν αναδεικνύει κάποια εμβληματική μεταρρύθμιση για το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας. Δείχνει σα να κυνηγάει την μπάλα…

Δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα αυτές οι παρατηρήσεις. Η Νέα Δημοκρατία, και στον χώρο της υγείας, θέλησε καταρχάς να ακούσει του εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες εξορμώντας στις μονάδες υγείας όλης της χώρας και έπειτα να σχηματοποιήσει τη συνολική πρότασή της.

Είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω μάλιστα κι εγώ ως αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας τον τελευταίο μήνα σε αυτές τις περιοδείες μαζί με τον Τομεάρχη Υγείας κ. Βασίλη Οικονόμου και πιστέψτε με τα προβλήματα που συναντήσαμε είναι τεράστια. Η πρότασή μας είναι έτοιμη και θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο στους πολίτες.

Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικές αιχμές: τον πρωταρχικό ρόλο που δίνει στην πρωτοβάθμια υγεία με ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού πέντε (5) ειδικοτήτων, την αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης στα νοσοκομεία που πάλι το ΣτΕ έβγαλε αντισυνταγματικές τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, τη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας που έχει σταματήσει από το 2015 και την αναγκαία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ώστε να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα κενά σε προσωπικό.

  1. Υπάρχουν και θέματα στα οποία η Ν.Δ. σιωπά! Να σας θυμίσω την εξαγγελία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για άμεση νομοθέτηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης ή ακόμη και το επικείμενο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η Ν.Δ. είτε δεν λέει κάτι – στην πρώτη περίπτωση – είτε μιλά χωρίς να γίνεται αντιληπτή η θέση της – στη δεύτερη περίπτωση. Δεν συνιστά σοβαρό πρόβλημα αυτό για ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται τόσο μπροστά στις δημοσκοπήσεις και ζητεί την άμεση διενέργεια εθνικών εκλογών;

Καταρχάς, θα πρέπει να σας πω ότι το θέμα της ιατρικής χρήσης της κάνναβης δεν έχει ακόμη συζητηθεί στον τομέα υγείας της ΝΔ. Κατά δεύτερον, η ΝΔ ούτε σιωπά ούτε κρύβεται. Το απέδειξε ακόμα και σε πιο δύσκολα ζητήματα γι’ αυτήν, όπως για παράδειγμα στην υιοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, που αν μάλιστα δεν ήταν αυτή και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να το ψηφίσουν δεν θα πέρναγε, γιατί ο σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ οι ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση είχαν μία βαθειά αντιδραστική και ρατσιστική θέση απορρίπτοντάς το. Όμως, η ΝΔ δε φοβήθηκε να τοποθετηθεί υπέρ στη σχετική συζήτηση και ψηφοφορία στη βουλή δια του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κ.Ο.

Επιπλέον, στο ζήτημα της ιατρικής κάνναβης, εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία της ιατρικής κοινότητας υποστηρίζει ότι ανακουφίζει τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από αφόρητους πόνους, προσωπικά δε θα μπορούσα να είμαι κατά της πρακτικής αυτής. Εγώ δεν είμαι γιατρός όμως, γι’ αυτό θα διαμορφώσω οριστικά την άποψή μου όταν ακούσω την τοποθέτηση των ειδικών πάνω σε αυτό το ζήτημα. Πιστεύω δηλαδή, ότι το θέμα δεν είναι ιδεολογικό αλλά πρωτίστως επιστημονικό. Όταν έρθει προς συζήτηση στη βουλή το θέμα, και αφού συζητηθεί στον τομέα υγείας της Ν.Δ, θα τοποθετηθώ οριστικά.

  1. Ποια είναι η εμπειρία σας από τους κύκλους συζητήσεων οι οποίοι πραγματοποιούνται αυτό το χρονικό διάστημα, στα πλαίσια της πανελλαδικής κομματικής πρωτοβουλίας της Ν.Δ. «Μήνας Υγείας»;

Όπως είπα και πιο πάνω κ. Βενιζέλο, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στους κύκλους αυτούς των  εξορμήσεων της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια της χώρας μας, από τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Χαλκίδα μέχρι την Κόρινθο, την Καλαμάτα και προφανώς στην εκλογική μου περιφέρεια, την Αχαΐα.

Πρέπει να σας πω καταρχάς ότι η κατάσταση στις μονάδες υγείας της χώρας είναι οριακή. Αν μάλιστα δεν υπήρχαν οι τιτάνιες προσπάθειες των ιατρών και των νοσηλευτών που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, ίσως θα μιλούσαμε για κατάρρευση του συστήματος υγείας λόγω της εκ νέου μείωσης της χρηματοδότησης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά και της αύξησης των περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Κατά δεύτερον, οι πολίτες επειδή ακριβώς νοιώθουν και στον τομέα της υγείας απογοητευμένοι και εξαπατημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης, μας πλησιάζουν για να ακούσουν τι προτείνουμε θέλοντας να δουν κατά πόσον μπορούν να εφαρμοστούν από τη μεριά μας λύσεις που θα δώσουν σε σύντομο δυνατό διάστημα απαντήσεις στα προβλήματά τους. Η κατάσταση αυτή μας γεμίζει πρόσθετες ευθύνες για την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου και υλοποιήσιμου προγράμματος. Πιστεύω ότι δεν θα τους απογοητεύσουμε.