ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ούτε ένας ευχαριστημένος στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου!

Ούτε ένας ευχαριστημένος στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου!

Φαρμακοβιομηχανία, κλινικές, γιατροί, φυσικοθεραπευτές, όλοι ψάχνουν …φως στο τούνελ των νέων μέτρων που φέρνουν τους πάντες σε απόγνωση.

 

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) εξέφρασε  την έντονη διαμαρτυρία της «για τη σχεδιαζόμενη επιβολή επιλεκτικών νέων εξοντωτικών τιμών στα φάρμακα». Όπως αναφέρουν τα μέλη της, «πρόκειται για την πιο στρεβλή ανατιμολόγηση των τελευταίων ετών η οποία, κατά μία αδιανόητη λογική, εστιάζει και πάλι, μονομερώς και ασύμμετρα μόνο στις τιμές των οικονομικών Ελληνικών φαρμάκων. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο την Ελληνική παραγωγή, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις σε οριακές καταστάσεις και χιλιάδες εργαζόμενους στην αβεβαιότητα. Παράλληλα τα Δημόσια ταμεία δεν εξοικονομούν ούτε 1 ευρώ. Αντίθετα, με την εξέλιξη αυτή αυξάνεται η διείσδυση των ακριβών φαρμάκων.

 

Το νέο δελτίο προτεινόμενων τιμών υιοθετεί άκριτα την αλλοπρόσαλλη και αποδεδειγμένα ατελέσφορη πολιτική των «θεσμών». Επιβάλει επιλεκτικά νέες ισοπεδωτικές μειώσεις  τιμών μόνο στα ήδη οικονομικά φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, βυθίζοντάς τα στην απαξίωση. Οι τιμές περισσότερων από 1.680 ελληνικών φάρμακων κουρεύονται εκ νέου σήμερα έως και 75%. Και αυτή είναι η 11η συνεχόμενη μείωση που επιβάλλεται  στοχευμένα στην ελληνική παραγωγή, με συνέπεια τα ελληνικά φάρμακα να έχουν χάσει σε 7 χρόνια το 67% της τιμής τους. Είναι παράδοξο, μάλιστα, το γεγονός  ότι γίνεται αποδεκτή μια εξόφθαλμη καταχρηστική ανισότητα στις συνεχείς μειώσεις τιμών: Σε κάθε ανατιμολόγηση οι τιμές των γενοσήμων και παλιών φαρμάκων, που αποτελούν τη βάση της ελληνικής παραγωγής, μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 10-12%, ενώ παράλληλα οι αντίστοιχες μειώσεις στα εισαγόμενα νεότερα ακριβά φάρμακα κυμαίνονται στο 1,5%-2%».

 

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών από την πλευρά τους απέστειλαν προ ημερών επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη στην οποία του διαμαρτύρονται για το συμπληρωματικό clawback  έτους 2014 που έλαβαν! Όπως αναφέρουν στην επιστολή:

«Στις αρχές του μήνα αναρτήθηκαν στο e-dapy τα σημειώματα Claw Back κάθε κλινικής για το 2014, βάσει της Υπουργικής Απόφασης Γ3γ/65273, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ  Β 2036 17-9-2015, που ο υπολογισμός του στηρίζεται σε ένα αλγόριθμο που τροποποιεί ένα προηγούμενο και ισχύει μόνο για το 2014. Για την επαλήθευση του ακριβούς ποσού Claw Back απαιτείται η γνώση κάποιων συνολικών στοιχείων του κλάδου για τα οποία εξέδωσε Ανακοίνωση στις 9-5-2017, χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου, η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και υπογράφεται από τον διευθυντή της. Όμως από την ανάγνωση των στοιχείων προκύπτουν ερωτήματα για την ορθότητα τους αλλά και αδιαφάνεια για τους συντελεστές Β, Γ και Η με αποτέλεσμα να γίνομαι αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από δεκάδες συναδέλφους».

Και παραθέτουν ένα παράδειγμα αντιπροσωπευτικό του …μπερδέματος:

«Ειδικότερα η Ανακοίνωση αναγράφει:

Σύνολο προϋπολογισμού κλάδου 235.000.000 :12 = 19.583.333,33€.

Σύνολο μηνιαίων μέσων όρων υποβολών κλάδου (σύμφωνα με την ανακοίνωση ) = 27.538.764,48€.

Διαιρώντας το 19.583.333,33 με το 27.538.764,48 = 28,888% που αποτελεί τον Μέσο Όρο Claw Back του κλάδου !!!!! ???? …..άρα……………. αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα πληρώσουν τι ακριβώς;»…

 

Οι φυσικοθεραπευτές πάλι ζουν τον δικό τους Γολγοθά!

Έξι μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου, για τα μεν παλαιά ταμεία, δεν έχει ξεκινήσει καμιά διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για τα δε ταμεία τα οποία είναι στην ευθύνη και τον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση. Οι φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι έχουν να λαμβάνουν από το 2010, δεν μπορούν εν τω μεταξύ να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, η καταληκτική ημερομηνία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων (30-6-2017) είναι κοντά, και δεν φαίνεται να γίνεται κάτι μέχρι τότε. Εξάλλου, ο συμψηφισμός του 10% για τα οφειλόμενα των ετών 2012 - 2015 με τις επιστροφές των παρόχων λόγω υπερβάσεων (rebate και claw back) και η απόδοση των πιθανών θετικών διαφορών δεν έχει αρχίσει! Η τελευταία πληρωμή του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιήθηκε στις 20-4-2016 και, λόγω του συμψηφισμού και της μη απόδοσης των δεδουλευμένων, νέες πληρωμές δεν αναμένονται πριν από τη μέση του καλοκαιριού!

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) , καλεί ως εκ τούτου τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας να βρουν τρόπους για την ομαλή ροή των πληρωμών, καθώς  «όταν ο πολίτης δεν λαμβάνει δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του». Καλούν επίσης τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και των άλλων ταμείων «να επιταχύνουν τους αργούς ρυθμούς εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών». Και τέλος καλούν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών «να εξετάσουν και τις υποχρεώσεις του κράτους και όχι να αναζητούν συνέπεια από τον φορολογούμενο, μόνο όταν είναι να εισπράξουν».

 

Μ.Τ.