ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

«Ο τουρισμός υγείας αναζητεί την Ιθάκη του...»

«Ο τουρισμός υγείας αναζητεί την Ιθάκη του...»

Με αυτή τη φράση χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης,  τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας.

 

Ένα συμβολικό, θα λέγαμε,  Συνέδριο διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε στο νησί της Ιθάκης  με θέμα τον ιατρικό τουρισμό και με έμφαση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την οδοντιατρική φροντίδα ασθενών αλλά και την ιαματική θεραπεία, που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη χώρα μας. Συμβολικό, με δεδομένο ότι η Ιθάκη διαθέτει ιαματικές πηγές, χωρίς να διαθέτει ακτοπλοϊκή σύνδεση με το κοντινότερο της λιμάνι στην Πάτρα…

Στο Συνέδριο συζητήθηκε η δρομολόγηση του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού με τρεις πυλώνες ανάπτυξης, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τον οδοντιατρικό τουρισμό και τον ιαματικό τουρισμό, όπως συζητήθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑΟ) αλλά και την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με τη συμβολή έγκριτων επιστημόνων ιατρών.

Αν και ο τουρισμός υγείας σε όλο τον κόσμο δείχνει να αποτελεί εξαιρετικά κερδοφόρα και αναπτυσσόμενη βιομηχανία, στη χώρα μας έχουμε κάνει ελάχιστα για την ανάπτυξη αυτού του τομέα. Στην πραγματικότητα θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε σημαντικότατο κομμάτι, με δεδομένο ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο το απαραίτητο κλίμα, εξαιρετικούς επιστήμονες αλλά και ιαματικά λουτρά που θα μπορούσαν να προσελκύσουν μεγάλο μέρος τουριστών. Ωστόσο όπως τόνισαν οι περισσότεροι ομιλητές, τίποτα δεν είναι εύκολο και αυτονόητο στην Ελλάδα, και θα πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μιλώντας για τον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής-τον πρώτο πυλώνα του ιατρικού τουρισμού- ο γυναικολόγος κ. Κωνσταντίνος Πάντος τόνισε πως: «Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ένα δυνατό πεδίο του εγχώριου τουρισμού υγείας. Κάθε παιδί που γεννιέται από αλλοδαπά ζευγάρια στη χώρα μας με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή γίνεται πρεσβευτής της ιατρικής μας και της χώρας στο εξωτερικό». Ο συγκεκριμένος γιατρός έχει χτίσει ιατρικές γέφυρες με 38 χώρες και πιστεύει ότι η Ελλάδα διαθέτει και το προσωπικό αλλά και τις δομές για να δεχθεί περισσότερα ζευγάρια από άλλες χώρες, που προσπαθούν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Σημαντικό κομμάτι για την αύξηση των τουριστών υγείας αποτελούν η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, το ποσοστό επιτυχίας των εξωσωματικών, η εύκολη πρόσβαση , οι ανταγωνιστικές τιμές αλλά και το απαραίτητο νομικό πλαίσιο. 

 

Λαμπρό πεδίο δράσης, θα μπορούσε να υπάρχει και για τον οδοντιατρικό τουρισμό, με δεδομένο ότι για παράδειγμα θεραπείες που στον Καναδά θα κόστιζαν  60-80.000€ στην Ελλάδα μπορεί να κοστίσουν 15-20.000€, όπως τόνισε στην ομιλία του ο επίκουρος καθηγητής κ. Νίκος Κουβελάς. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει τουλάχιστον 50.000 ασθενείς  το χρόνο», διότι διαθέτουμε και το επιστημονικό δυναμικό αλλά και τις δομές. Ο ίδιος ο κ. Κουβελάς έχει ιδρύσει ένα σύνδεσμο οδοντιάτρων με τριετή μετεκπαίδευση και πιστοποιημένα οδοντιατρεία που με 55 οδοντιατρικές καρέκλες και 15 οδοντιάτρους καλύπτουν περίπου 4.000 ασθενείς το χρόνο, ενώ αναμένεται να πιστοποιηθούν άλλοι 77.

Στη ομιλία του ο κ. Κουβελάς τόνισε το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί με την Ελληνική κοινότητα στο Μόντρεαλ όπου για κάθε οδοντιατρική θεραπεία που θα γίνεται από ομογενείς στην Ελλάδα., 10% θα επιστρέφεται στην ελληνική κοινότητα για τη στήριξη των σχολείων.

 

Ο τρίτος πυλώνας που συζητήθηκε αφορούσε στον ιαματικό τουρισμό. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο καθηγητής Δερματολογίας κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένα απέραντο «health resort». Η χώρα μας διαθέτει 750 ιαματικές πηγές από τις οποίες είναι πιστοποιημένες μόνο οι 38 και ενεργές οι 82. «Τα ιαματικά λουτρά, σε αντίθεση με ο,τι πιστεύεται ευρέως, δεν αφορούν μόνο την τρίτη ηλικι?α, αλλά κάθε ηλικι?α και σχεδόν όλες τις ασθένειες» είπε ο κ. Κουσκούκης. Και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελέσματα, αφού 20 λεπτά ιαματικής θεραπείας θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν αρκετά φάρμακα.