ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Λουκέτο το μεσημέρι στα Κέντρα Υγείας της Πρέβεζας

Λουκέτο το μεσημέρι στα Κέντρα Υγείας της Πρέβεζας

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ τα κέντρα υγείας της Πρέβεζας, μίας περιοχής με ακτογραμμή άνω των 100 χιλιομέτρων, υπολειτουργούν αν και η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.

Κι ενώ η κυβέρνηση έχει έτοιμο το νομοσχέδιο της ΠΦΥ οι ελλείψεις είναι ακόμη σημαντικές.

Στην ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει:

«Καταργούν Κέντρα Υγείας επίσης Μονάδες πρώην ΕΟΠΥΥ, άλλες τις κλείνουν και άλλες τις συγχωνεύουν. Προετοιμάζουν τη μετατροπή τους σε τοπικές Μονάδες Υγείας. Τα κλειστά Κέντρα Υγείας σε δύσβατες, ορεινές περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από τα νοσοκομεία, με δεδομένη τη διάλυση του ΕΚΑΒ, στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές».

 

Αναφερόμενη η ανακοίνωση σε συγκεκριμένες περιοχές αναφέρει τα παρακάτω:

 

Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής Συντονιστής του Κ.Υ. Θεσπρωτικού, γιατροί έχουν καλύψει πλήρως τις εφημερίες τους διότι μεταφέρθηκαν από το Κέντρο Υγείας  σε άλλα κέντρα Υγείας της Πρέβεζας αλλά και στο Νοσοκομείο Πρέβεζας. Έτσι, το Κέντρο Υγείας δεν θα εφημερεύει από 26/5/2017 έως 31/5/2017 και θα  κλείνει στις 3 το μεσημέρι λόγω αδυναμίας να καλύψει νυχτερινές βάρδιες. Όποιος αρρωστήσει τη νύχτα ή το απόγευμα απλά δεν θα υπάρχει κανείς για να αντιμετωπίσει το περιστατικό.

 

Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας

Λόγω ελλείψεων γιατρών και ιατρικού προσωπικού λειτουργεί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, και εφημερεύει μόνο τις μονές μέρες, ενώ με αυταπάρνηση οι γιατροί αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά όπως πριν από 6 μήνες που σώθηκε καρδιοπαθής επειδή οι γιατροί παρέμεναν στη θέση τους πέραν του ωραρίου. Επίσης το Κέντρο Υγείας δεν μπορεί πλέον να βγάλει ακτινογραφίες διότι η μοναδική χειρίστρια μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο Άρτας.

 

 

Κέντρο Υγείας Καναλακίου

Λόγω ελλείψεων ιατρών λειτουργεί έως 3 μμ και εφημερεύει τις μισές ημέρες το μήνα, εναλλάξ με το Κέντρο Υγείας Πάργας.

 

Κέντρο Υγείας Πάργας

Λόγω ελλείψεων ιατρών κλείνει 3 το μεσημέρι και  εφημερεύει εναλλάξ με το Κέντρο Υγείας Καναλακίου, με δύο γενικούς ιατρούς οι οποίοι σε δύο μήνες συνταξιοδοτούνται και κανέναν άλλο. Η ΠΟΕΔΗΝ αναρωτιέται στην ανακοίνωση της «Τι θα γίνει; Θα μπει λουκέτο στο Κέντρο Υγείας;». Ακόμη, στο συγκεκριμένο κέντρο υπάρχουν δύο διασώστες και το νοσοκομείο βρίσκεται 50χλμ μακριά, ενώ το τις ελλείψεις σε υγειονομικό και αναλώσιμα υλικά του Κέντρου Υγείας, καλύπτουν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, φορείς και ο Δήμος.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζεται δραματική, με τους εργαζόμενους να αγοράζουν από την τσέπη τους μέχρι και χαρτί υγείας, την ίδια ώρα που μηχανήματα εκατομμυρίων παραμένουν ανεκμετάλλευτά λόγω ελλείψεων προσωπικού.

 

Σε σύσκεψη που οργάνωσε στην Πρέβεζα πριν από λίγες ημέρες ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, πρότεινε τα Κέντρα Υγείας πλην του Θεσπρωτικού να λειτουργούν έως τις 3 το μεσημέρι. «Δηλαδή χειρότερα από σήμερα».

Ο Σταθμός ΕΚΑΒ του Μεσολογγίου εδρεύει στο Μεσολόγγι και διαθέτει τρία ασθενοφόρα που έχουν διανύσει περισσότερο από 1 εκ. χιλιόμετρα. «Το ένα είναι χαλασμένο εδώ και τρεις μήνες και βρίσκεται σε συνεργείο του Αγρινίου. Το δεύτερο έπαθε βλάβη και βρίσκεται στο συνεργείο της αντιπροσωπείας στην Πάτρα. Θα αργήσει να επισκευασθεί καθότι περιμένει τη σειρά του. Είναι πολλά τα ασθενοφόρα στο εν λόγω συνεργείο προς επισκευή. Το τρίτο ασθενοφόρο παθαίνει και αυτό τακτικά βλάβες. Σε αυτή την περίπτωση καλούν ασθενοφόρο από το Αιτωλικό ή το Αγρίνιο», συνεχίζει η ΠΕΔΗΝ στην ανακοίνωση της, τονίζοντας ότι οι διακομιδές έχουν μεγάλες καθυστερήσεις θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών. «Περιμένουμε να μας σώσει το Ίδρυμα Σ. Νιάρχου»…