ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Το αυξημένο rebate δεν είναι λάθος στον αλγόριθμο Μπερσίμη...

Το αυξημένο rebate δεν είναι λάθος στον αλγόριθμο Μπερσίμη...

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Νόμισαν οι άνθρωποι ότι επρόκειτο για ένα λάθος. Σοβαρό μεν, αλλά απλό λάθος στον αλγόριθμο του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Σωτήρη Μπερσίμη, με τη χρήση του οποίου εξάγεται το ύψος του rebate για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

 

Πήγαν οι άνθρωποι στον ΕΟΠΥΥ και παρέθεσαν όλα τα στοιχεία τα οποία  αποδεικνύουν την πολύ σοβαρή ανορθογραφία, την οποία απέδιδαν σε λάθος του Σωτήρη Μπερσίμη, σε λάθος στον μαθηματικό αλγόριθμο.

 

Καμία σχέση! Όπως τους εξήγησαν οι άνθρωποι του ΕΟΠΥΥ, σε πολύ στοχευμένη παρέμβαση της ιδίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - και όχι σε λάθος – οφείλεται η ρύθμιση της νέας φαρμακευτικής πολιτικής - η οποία έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σε ορισμένα μέρη της - με την οποίαν η επιβάρυνση των φαρμακευτικών σκευασμάτων με rebate καθίσταται πολλαπλάσια και ιδιαιτέρως... αισθητή για τις φαρμακευτικές εταιρείες, όταν αυτό αφορά το δίκτυο διανομής των φαρμακείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, σε σύγκριση με το χαμηλότερο ύψος του rebate το οποίο αφορά τα ίδια ή διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά στο δίκτυο διανομής των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας...

 

«Έχουμε να κάνουμε με στόχευση εις βάρος συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων, γεγονός το οποίο προκαλεί πλείστα όσα ερωτήματα!», σχολιάζουν τώρα οι άνθρωποι και αναμένουν να δουν στην πράξη τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ανορθογραφίας στον αλγόριθμο για το rebate…

 

Υπενθυμίζουμε ότι, για άγνωστους σε εμάς λόγους, ο αλγόριθμος Μπερσίμη έχει ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο της δεύτερης αξιολόγησης, το οποίο ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Κάθε λάθος για να διορθωθεί, λοιπόν, απαιτεί τροπολογία σε νόμο, αλλά είπαμε, δεν πρόκειται για λάθος…

 

«Όχι», μας διαβεβαιώνει νομικός ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, «παρά το γεγονός ότι υπάρχει νόμος, πρόκειται για κάτι το οποίο ακόμη και με μία ερμηνευτική εγκύκλιο εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να διορθωθεί».

 

Για να δούμε…